Tilbage til nyhedsoversigten

Thomas Roslyng Olesen: ”Jeg er stolt af bredden i dansk maritim forskning”

Med 16 års erfaring som maritim forsker og nu som leder af Maritime Research Alliance, er Thomas Roslyng Olesen en central stemme i det maritime forskningsmiljø. Men hvad er han egentlig mest stolt af i sin karriere? Og hvor ser han de største udfordringer og muligheder for branchen fremadrettet? Det svarer han på her.

Maritime Research Alliance blev stiftet i 2020 for at… styrke det tværfaglige samarbejde blandt danske maritime forskere på universiteter og andre forskningsinstitutioner i Danmark. Selvom forskerne allerede delte viden uformelt, var der behov for en mere struktureret indsats for at sikre fremdrift. Med støtte fra Den Danske Maritime Fond blev alliancen etableret med bred opbakning fra branchen. Det, der begyndte som et forskerdrevet initiativ, er i dag en central aktør i Det Blå Danmark, som samler, koordinerer og styrker dansk maritim forskning.

Siden Den Danske Maritime Fonds seneste bevilling i 2023… har udviklingen i Maritime Research Alliance været intet mindre end fantastisk. At opbygge en netværksorganisation er en langsigtet og krævende proces, men engagementet fra de maritime aktører har været så overvældende, at vi har måtte udvide sekretariatet for at imødekomme interessen. Vi oplever en enorm efterspørgsel på vores arbejde, hvilket bekræfter værdien af at bygge bro mellem forskning, erhvervsliv og myndigheder. Denne indsats fører til ny forskning og stærkere samarbejder til gavn for Det Blå Danmark.

Det bedste ved forskningsmæssigt at arbejde med den maritime sektor er dens unikke kombination af global kompleksitet og sociale mikrokosmos. På den ene side er det en af verdens mest globaliserede brancher, hvor virksomheder opererer på tværs af kontinenter. På den anden side er et skib et lille, afgrænset samfund, hvor mennesker fra forskellige kulturer lever og arbejder tæt sammen. Denne dynamik gør sektoren særligt spændende at forske i.

Derudover er vi i Danmark privilegerede med maritime fonde, der støtter forskningsprojekter. Når jeg taler med udenlandske kollegaer, er de ofte imponerede – og måske endda misundelige – over vores adgang til maritime fonde. Denne finansieringsstruktur giver os en unik mulighed for at udvikle ny viden i tæt samarbejde med industrien og sikre, at vores forskning får reel impact i branchen.

Det maritime forskningsprojekt, jeg er mest stolt af, er… ikke ét enkelt projekt, men den brede diversitet i dansk maritim forskning. Jeg ved godt, at det er et diplomatisk svar, men jeg vil hellere fremhæve bredden af de projekter, der drives på tværs af danske universiteter og maritime institutioner. Vores forskningsmiljø favner en lang række discipliner, der gør os i stand til at tackle brancheudfordringer fra forskellige vinkler – lige fra sociale forhold til teknologiske og miljømæssige innovationer.

Den største forskningsmæssige forandring i branchen, jeg har oplevet i min karriere, er… at forskningsfeltet har udvidet sig markant de seneste ti år. Tidligere var maritim forskning forankret i klassiske discipliner som økonomi, jura, marine engineering og historie. I dag er forskningen langt mere tværfaglig og drevet af globale udfordringer som dekarbonisering, digitalisering og biodiversitet. Fysikere og kemikere udvikler Power-to-X-teknologier, biologer undersøger undervandsstøj, og psykologer og antropologer studerer arbejdsmiljøet ombord på skibe. Den maritime sektor har fået øjnene op for værdien af bredere forskningsindsatser, og som koordinator er det spændende at bygge bro mellem felter, der ikke traditionelt har set sig som en del af den maritime forskning.

Den største udfordring, branchen står overfor lige nu, er… at navigere i krydsfeltet mellem dekarbonisering, teknologisk transformation og geopolitik. Den grønne omstilling handler ikke kun om nye brændstoffer, men også om at sikre, at løsninger ikke skaber utilsigtede konsekvenser, som f.eks. negativ påvirkning af biodiversiteten. Samtidig skaber AI og digitalisering store muligheder, men også udfordringer for virksomheder, der skal forstå og implementere teknologien. Dertil kommer geopolitisk usikkerhed, som direkte påvirker en global branche. Summen af disse faktorer gør det udfordrende for virksomheder at navigere i, men skaber samtidig et dynamisk og spændende forskningsfelt for sådan nogle som mig.

Forskning og innovation vil forme fremtidens maritime sektor ved… at omsætte eksisterende viden til løsninger, der hjælper branchen med at træffe bedre beslutninger. Løsninger på branchens aktuelle udfordringer kræver samarbejde mellem lovgivere, virksomheder, NGO’er og forskere i det maritime økosystem. Her spiller forskningen en afgørende rolle, fordi mange af problemstillingerne er blevet udforsket længe før, de blev maritime dagsordener. Derfor kan forskningen både bringe eksisterende viden i spil og udvikle nye løsninger, der hjælper sektoren med at navigere i et stadig mere komplekst landskab.

Talenttiltrækning i det forskningsmæssige Blå Danmark kan styrkes ved… at skabe stærke netværk og et attraktivt forskningsmiljø. Forskningsmiljøet skal være et sted, hvor nysgerrighed og faglig passion kan blomstre. Attraktive rammer – både fagligt og økonomisk – er afgørende for at fastholde og udvikle talent. En udfordring i dag er fastholdelsen af internationale ph.d.-studerende, som ofte forlader Danmark efter endt uddannelse. For at modvirke dette har vi etableret et maritimt ph.d.-netværk, der styrker deres tilknytning til forskningsmiljøet og giver indsigt i karrieremulighederne i Det Blå Danmark.

Hvis jeg skulle give ét råd til unge, der overvejer en maritim karriere… er det, at du skal følge din nysgerrighed og passion. Den maritime sektor rummer utallige muligheder – både globalt og tværfagligt. Samtidig gør sektorens betydning for klima, teknologi og global handel arbejdet både relevant og meningsfuldt. Så mit råd er enkelt: Vælg en karriere, der inspirerer dig, og grib de mange muligheder, den maritime verden tilbyder.

Om Thomas Roslyng Olesen

  • Medstifter og sekretariatsleder af Maritime Research Alliance på Copenhagen Business School.
  • Ph.d. i historie fra Syddansk Universitet.
  • 16-års erfaring i den maritime sektor, hvor han har arbejdet som maritim forsker på først Syddansk Universitet og senere CBS, hvor han i dag også underviser i international shipping.

Tilbage til nyhedsoversigten