Du er her: ForsideFor ansøgereLån til maritimt iværksætteri og innovation

Lån til maritimt iværksætteri og innovation

Her på siden kan I blive klogere på, om I kan få et lån til jeres startup, scaleup eller til et innovationsprojekt i jeres virksomhed. I finder også relevant viden til både før, under og efter, I sender en ansøgning afsted.  

Inden I ansøger
Kan I få et lån til jeres startup eller innovationsprojekt?

Vi prioriterer at tilbyde risikovillig kapital med tilbagebetalingspligt til maritime startups og scaleups eller som medfinansiering af innovationsprojekter i etablerede maritime virksomheder. Ambitionen er at fordele den økonomiske støtte til flere modtagere af mindre bevillinger fremfor få, større projekter.

Hvem kan ansøge?

I kan søge om lån, hvis I har en god ide, men har brug for startkapital til at gøre den til virkelighed. Vi tror nemlig på, at fremtidens løsninger skal komme fra innovation og kreativitet, og vi vil derfor gerne være med helt fra den spæde start til at teste jeres gode idé.

Vi tilbyder også lån til allerede veletablerede maritime virksomheder eller andre aktører med væsentlige maritime aktiviteter i Danmark, der har brug for støtte til at søsætte et innovativt projekt med særlig tilknytning til eller stærk interesse for den maritime sektor i Danmark.

Hvilke typer projekter kan der søges om lån til?

I kan søge om lån til udvikling af innovative prototyper, forretningsudvikling samt koncept- og systemudvikling.

Der tildeles lån til to typer erhvervsprojekter:

  • Lån til tidlig udvikling hos startups eller scaleups
  • Lån til medfinansiering af højrisiko innovation i etablerede virksomheder

Ansøgningerne vurderes på baggrund af følgende kriterier:

  • Er projektet innovativt og fremtidsorienteret?
  • Hvor modent er projektet? Er der tale om idéudvikling eller prototype?
  • Er der udtrykt interesse fra allerede definerede kunder?
  • Er der potentiale for at skabe flere jobs i Danmark?
  • Er der behov for restfinansiering eller medfinansiering?
  • Eksisterer der en forretningsplan af høj kvalitet?
  • Besidder teamet de nødvendige kompetencer?
  • Er det sandsynligt, at kravet om tilbagebetaling kan indfries?

Bliv klogere på hvilke projekter vi ikke støtter her:

Tjekliste før I ansøger

Vi anbefaler, at I gennemgår tjeklisten herunder, før I går i gang med at udfylde jeres ansøgning. Så er I sikre på, at I har alle dokumenter klar, og der er større sandsynlighed for, at I ikke ansøger forgæves.

I skal have jeres CVR-nummer klar

For at søge om et lån til et erhvervsprojekt skal I være registreret i Danmark og have et CVR-nummer. 

1
I skal sikre jer, at projektet lever op til vores formål og krav til støttemodtagere

Vi godkender kun ansøgninger, der understøtter vores formål. Du kan læse mere om vores overordnede formål og krav på følgende sider:

2
Projektet skal derudover falde ind under ét af vores fire temaer herunder
  • Indtjeningsvækst
  • Driftsoptimering
  • Klima og miljø
  • Health & Safety
3
I skal have en forretningsplan klar

Det er et krav, at ansøgningen vedlægges en forretningsplan, der beskriver markedspotentialet, en go-to-market strategi, samt de estimerede forventninger til markedsandel, konkurrenter og markedsbarrierer.

4
I skal have et projektbudget klar

Uanset hvor mange penge I søger om, skal der til alle ansøgninger vedhæftes et projektbudget.

Budgettet skal være intuitivt forståeligt for udefrakommende og opdelt, så vi ved udbetaling af lånet kan lave en direkte sammenligning af udbetalingsanmodningen og projektbudgettet. Alle beløb angives i danske kr. ekskl. Moms. Fonden dækker ikke moms.

Det skal (såfremt det er relevant) indeholde budgetposter for:

  • Internt timeforbrug opgjort i antal timer eller opgivet som månedsløn. Timesats skal angives og kan budgetteres med mellem 300 og 600 kr. pr. time inkl. overhead (husleje, indkøb af PC-udstyr, mobiltelefon, andre kontorholdsudgifter, kantineordning, feriepenge, ATP, og normale rejseomkostninger mv.).
  • Eksterne konsulentydelser oplyst med timeforbrug og timesats. Timesatser, der overstiger 600 kr., accepteres som udgangspunkt ikke.
  • Indkøb opgjort i materiale og pris.
  • Rejseudgifter.
  • Andre projektrelaterede udgifter, herunder udgifter til revisorerklæring der skal fremsendes ifm. projektafslutning (typisk omkring kr. 7.500 kr.).
5
I skal have et cashflow-budget klar

I skal uploade et budget for jeres forventede cashflow, når I indsender jeres ansøgning.

6
I skal have dokumentation for bankkontoens tilhørsforhold klar

I skal uploade dokumentation for tilhørsforhold til den bankkonto, udbetalingen af eventuel støtte skal ske til. Det kan for eksempel være udskrift fra banken, hvor kontoejer samt registrerings- og kontonummer fremgår.

 

7

Har I brug for råd og vejledning til ansøgningens indhold?

I er velkomne til at kontakte Administrationen for råd og vejledning før udarbejdelsen af den fulde formelle ansøgning. Vi modtager gerne en beskrivelse af jeres projektidé til gennemsyn og giver kommentarer, inden den formelle ansøgning modtages.

Find kontaktinformation på projektledere her.

Ansøg nu
Kom i gang med jeres ansøgning

For at komme i gang med jeres ansøgning, skal I oprette en bruger på vores ansøgningsportal med enten en e-mailadresse eller MitID.

Når I er logget ind og går i gang med at udfylde ansøgningen, møder I løbende vejledende tekster, der beskriver hvilken information og dokumentation, der er behov for at udfylde.

Ansøgningen kan først indsendes, når den obligatoriske information er indtastet og uploadet. Når I har indsendt ansøgningen, modtager I en bekræftelse via mail, der indeholder et projektnummer.

Hvis der sker ændringer i forhold til kontaktpersonen, der står på som ansøger, eller projektets forhold efter indsendelse af ansøgning, skal vi straks orienteres.

Under behandlingen af ansøgningen vil vi eventuelt henvende os til jer for at indhente supplerende oplysninger. Vær opmærksom på, at sagsbehandlingen kan medføre fortrolig kontakt til udvalgte industrieksperter, der kan rådgive os fagligt om ideen eller projektet.

Udbetaling og tilbagebetaling af lån

Hvis jeres ansøgning om lån bliver godkendt, vil den efterfølgende dialog, afrapportering samt anmodning om udbetaling ske via ansøgningsportalen.

I forbindelse med bekræftelsen får I tilsendt en bevillingsmail med aftalegrundlag, der skal underskrives af begge parter. Det er en del af aftalegrundlaget, at der skal udarbejdes en revisorerklæring i forbindelse med projektets afslutning.

Støttemidlerne bliver udbetalt i takt med projektets afvikling, og når projektets påløbne og betalte omkostninger er afholdt inden for det aftalte budgets delaktiviteter i henhold til projektets budget og tidsplan.

Efter en afdragsfri periode på typisk 3 år fra ansøgningens godkendelse, skal uddelingen tilbagebetales over en periode på 3 år med faste tilbagebetalinger.  

Projekter

Igennem årene har Den Danske Maritime Fond støttet en lang række projekter, der på forskellig vis har bidraget til udviklingen af fremtidens maritime sektor i Danmark. Du kan læse om tidligere og igangværende projekter, der har modtaget støtte her.