Tilbage til nyhedsoversigten

Fra garageprojekt til global aktør: Mød C-Leanships CTO

Hvad der startede som en idé i en garage, er i dag en førende global virksomhed inden for skrogrensning. Med støtte fra bl.a. Den Danske Maritime Fond har C-Leanship udviklet avanceret teknologi, der reducerer skibenes brændstofforbrug og CO2-udledning. I anledning af vores jubilæum ser vi tilbage på rejsen, de største udfordringer og sejre med C-Leanships CTO, Christian Ackermann.

C-Leanship blev stiftet i 2011 med en vision om at… optimere skibenes ydeevne gennem innovativ skrogrensning. Idéen opstod, da stifter og lystsejler Jesper Højer opdagede, at en simpel skrogrensning markant forbedrede hans sejlbåds hastighed. Han så derfor potentialet i at overføre konceptet til store skibe og erstatte den traditionelle, risikable dykkermetode med et fjernstyret undervandsfartøj, der kunne rense skroget, mens skibe lå i havn. I 2014 blev den første prototype udviklet, og i 2016 gennemførte vi vores første fulde operationelle rensning.

Virksomheden er i dag… en etableret og global aktør inden for skrogrensning og propellerrensning. Vi har udviklet os fra at være et garageprojekt til en anerkendt industrivirksomhed med fokus på innovation, bæredygtighed og driftssikkerhed – og det er en udvikling, vi er rigtig stolte af.

Vi er meget taknemmelige for den økonomiske støtte fra Den Danske Maritime Fond, som har gjort det muligt for os at udvikle rensesystemet til vores fjernstyrede undervandsfartøj, ShipShiner, der i dag opererer fra Singapore og Busan i Sydkorea. Fonden har også støttet den indledende udvikling af PropShiner – vores ROV-opererede propellerrenser, som blev operationel i 2023.

Den største udfordring i vores levetid har været… at udvikle en pålidelig maskine og etablere os som en seriøs leverandør i en branche, hvor skrogrensning ikke har været en topprioritet. Det har gjort det nødvendigt for os at dokumentere brændstofbesparelser og fremhæve miljøfordelene ved vores service. Samtidig har vi fokuseret på sikkerhed og sørget for, at vores teknologi lever op til strenge sikkerhedskrav. I dag er vi en anerkendt aktør, men vejen dertil har krævet hårdt arbejde, solid dokumentation, tæt dialog med branchen og ikke mindst en innovativ tilgang, hvor vi løbende har lært af erfaringer, og hvor vores dedikerede medarbejdere har drevet udviklingen fremad.

Den største sejr i vores udviklingsproces var… uden tvivl vores første fulde skrogrensning i 2016. Det var et afgørende øjeblik, hvor vi beviste, at vores teknologi fungerede i praksis. En anden stor sejr var at blive anerkendt som en troværdig leverandør og at gå fra at være en uprøvet teknologi til at blive en naturlig del af skibsoperationer. Det har cementeret vores rolle som en pålidelig servicepartner, der optimerer skibenes drift og brændstofforbrug uden at forstyrre skibenes daglige drift.

Den største udfordring for den maritime branche er… de stigende miljøkrav, som industrien står overfor. Rederier skal reducere CO2-udledninger, begrænse invasive arter og mindske forurening, men implementeringen af grønne løsninger sker langsomt og mangler en global, ensartet indsats. Det forstærkes af, at forskellige regler på tværs af regioner skaber nogle regulatoriske gråzoner. For at sikre en bæredygtig fremtid kræves stærkere incitamenter og mere effektiv tilpasning til nye krav. Øget regulatorisk støtte vil lette overgangen for shippingindustrien – til gavn for både branchen og planeten. Branchen er på rette vej, men tempoet i forandringerne og evnen til at håndtere miljøudfordringer bliver afgørende for fremtiden.

C-Leanship kan bidrage til at løse nogle af branchens udfordringer, fordi… vi reducerer brændstofforbrug og CO₂-udledning gennem skrogrensning, samtidig med at vi forhindrer spredning af invasive arter ved at fjerne begroning, før skibe krydser havområder. Vores løsning understøtter også en mere bæredygtig tilgang til bundmaling, fordi hyppigere skrogrensninger kan mindske behovet for skadelige kemikalier i malingen. Derudover forbedrer vi også sikkerheden, fordi ikke har mennesker i vandet, mens vi udfører rensningen. At rense et skib manuelt med dykkere indebærer en stor risiko, men vi gør det med maskiner – hurtigt og sikkert.

Iværksætteri og innovation vil forme fremtidens maritime sektor ved … fortsat at drive nye løsninger frem. Jeg oplever, at der er mange gode initiativer fra danske iværksættere og små virksomheder, som prøver ideer af og tester nye maritime teknologier, men de kan have svært ved at få adgang til branchen. For at sikre fortsat udvikling er det derfor afgørende at styrke forbindelsen mellem startups og etablerede aktører som store rederier eller havne. Vi skal sikre, at de rette netværk og samarbejder opstår, da det vil gøre det lettere at få nye løsninger implementeret hurtigt.

Talenttiltrækning og -udvikling i Det Blå Danmark kan styrkes ved at…. øge kendskabet til de mange forskellige karrieremuligheder i den maritime sektor. Branchen er ikke synlig nok i uddannelsessystemet, og mange opdager den for sent. Virksomheder bør aktivt deltage i oplysningskampagner og initiativer, der viser, at shipping er meget mere end store skibe – vi udvikler også avanceret maritimt udstyr og teknologiske løsninger, der understøtter industrien.

Hvis jeg skulle give et råd til unge, der overvejer en maritim karriere, ville jeg sige… vær nysgerrig og tænk bredere end kun skibe og shipping. Branchen rummer mange muligheder – fra elektronik og software til ballastsystemer og grønne teknologier. Karrierevejene er ikke altid synlige, og jeg fandt selv ind i branchen ad en utraditionel vej. Mit bedste råd er derfor at være åben, opsøgende og ikke lade sig begrænse af de traditionelle opfattelser af den maritime sektor.

Om Christian Ackermann

  • Chief Technology Officer, C-Leanship
  • Uddannet ingeniør med speciale i skibs- og offshoreteknik på DTU
  • Har været en del af det maritime miljø hele sit liv som bådebygger og medlem af Søværnet

 

Foto: Christian Ackermann, CTO hos C-Leanship

Tilbage til nyhedsoversigten