Tilbage til nyhedsoversigten

ITU-forsker efter 20 år i Det Blå Danmark: ”Det er lidt absurd, at en så vigtig industri flyver under radaren”

Professor og iværksætter Rune Møller Jensen har i to årtier været med til at forme den maritime sektor. I anledning af vores 20-års jubilæum har vi talt med ham – endnu en 20-års-jubilar – for at tage temperaturen på den maritime sektor: Resultatet? Ni skarpe spørgsmål til professoren.

Det nyetablerede Maritime Hub på IT-Universitetet er… kommet rigtig godt fra start.

Med bevillingen fra Den Danske Maritime Fond har vi igangsat det maritime hub, og det nyder stor opbakning fra IT-Universitetets ledelse – ikke kun på grund af branchens betydning for Danmarks økonomi og den grønne omstilling, men også fordi mange maritime virksomheder er internationalt førende og tilbyder spændende jobs som appellerer til vores studerende. Det er derfor vores mål, at Maritime Hub udvikler sig til et forskningscenter for maritim IT, der bliver en drivkraft for den digitale omstilling af branchen.

Det maritime forskningsprojekt, jeg er mest stolt af, er… vores forskning inden for optimering af containerstuvning, hvor Danmark har uddannet flere ph.d.-studerende på området end resten af verden de sidste 30 år. Jeg er også stolt af at have valgt en karrierevej, hvor jeg arbejder med komplekse og virkelige problemstillinger. Når jeg ser tilbage på mine 20 år i branchen, står det klart for mig, at succes ikke kun handler om impact, men i lige så høj grad om at identificere og adressere de rette problemer.

Den største forandring i branchen, som jeg har oplevet i min karriere… er en stigende erkendelse af, at digital transformation ikke kun handler om teknologi, men i lige så høj grad om kulturændringer. Den maritime sektor har altid været åben for innovation, men forståelsen af digitalisering og AI har udviklet sig. I dag ved rederierne, at digitalisering ikke blot handler om teknologiske opgraderinger, men en fundamental omstilling af branchen, der kræver nye arbejdsmetoder og mindset.

Den største udfordring, branchen står overfor lige nu… er change management. Det kan virke indlysende, at smarte løsninger automatisk bliver taget i brug, men sådan fungerer det sjældent. At implementere ny teknologi kræver en målrettet indsats, investeringer og kulturforandringer. Det kan sammenlignes med assistentkørsel i en bil – hvis systemet ikke virker perfekt, fravælger man det. Først når man prøver det, opdager man, at det faktisk er nyttigt, men for at nå til den erkendelse kræver det, at man først tør tage skridtet.

Iværksætteri og innovation vil forme fremtidens maritime sektor… ved at udnytte data og digitale løsninger til at effektivisere beslutningsprocesser og arbejdsgange. Allerede nu ser vi danske startups udvikle teknologier, der gør en reel forskel, men potentialet er langt fra udfoldet endnu. AI spiller en afgørende rolle i fremtidens maritime sektor, men bruges i dag primært til at understøtte beslutningstagning snarere end at fungere som en fuldt autonom løsning. Vi står derfor kun ved begyndelsen af, hvordan kunstig intelligens og automatisering kan transformere branchen.

Mit virke som maritim iværksætter bidrager til undervisningen… ved at koble teori og praksis. Jeg underviser i AI, algoritmer og optimering, som er de helt samme teknologier, jeg arbejder med professionelt. Det giver mig mulighed for at præsentere de studerende for hands-on eksempler fra den virkelige verden.

Talenttiltrækning og -udvikling i Det Blå Danmark kan styrkes… ved at investere målrettet i brobygning mellem universiteter og industrien, som vi har set med The Maritime Hub. Initiativer som dette giver studerende en unik indsigt i branchen gennem samarbejdsprojekter og virksomhedsbesøg, mens virksomheder får mulighed for at afprøve og implementere nye teknologier uden store økonomiske investeringer.

En barriere for talenttiltrækning er, at den maritime sektor for mange unge er et ukendt farvand. Jeg spørger ofte mine studerende: ”Ved I, at verdens største dieselmotorer udvikles 4 km den vej?” Og det gør de færreste. Det er lidt absurd, at en så vigtig industri flyver under radaren. For at styrke talenttiltrækningen skal vi skabe større synlighed om de mange muligheder, branchen rummer. Jo bedre vi bliver til at vise, hvor innovativ og betydningsfuld den maritime sektor er, desto flere dygtige mennesker vil få øjnene op for de maritime karrieremuligheder.

Når jeg fortæller mine studerende om det bedste ved at arbejde med den maritime sektor… fremhæver jeg særligt tre ting, der gør branchen både meningsfuld og karrieremæssigt attraktiv.

  1. Muligheden for at gøre en reel forskel: Skibsfarten bliver stadig mere digitaliseret. Det skaber store innovationsmuligheder, der gør branchen ideel for udvikling af AI-løsninger, forecast-modeller og procesoptimering.
  2. Danmarks verdensførende position og globale jobmuligheder: Den maritime sektor spiller en afgørende rolle for dansk erhvervsliv og tilbyder spændende karrieremuligheder i globale virksomheder, hvor man får mulighed for at præge udviklingen og sætte dagsordener.
  3. Aktivt bidrag til den grønne omstilling. Jeg spørger ofte mine studerende: Hvordan vil du bruge din viden? Vil du stå foran Christiansborg og råbe for klimaforandringer, eller vil du udvikle en motor, der bruger ammoniak som brændstof i stedet for fossile brændstoffer? Skibsfart er den mest CO₂-effektive transportform per ton-kilometer, og der er politisk fokus på at flytte mere gods til søs for at mindske klimaaftrykket. Som forsker eller ingeniør i den maritime sektor kan man spille en nøglerolle i den grønne omstilling.

Hvis jeg skulle give et råd til unge, der overvejer en maritim karriere, ville det være… Spring ud i det. Du træder ind i et Blue Ocean af muligheder, hvor potentialet for udvikling – især inden for digitalisering og AI – er enormt. Branchen står midt i en teknologisk transformation, hvor economies of scale betyder, at selv små forbedringer kan have kæmpe impact. Innovation er efterspurgt, og nye løsninger bliver mødt med åbne arme. Her kan du både skabe en spændende karriere og samtidig være med til at forme fremtidens skibsfart og drive den digitale og grønne omstilling.

Om Rune Møller Jensen

  • Lektor på IT-Universitetet i København siden 2005.
  • Ph.d. i kunstig intelligens fra Carnegie Mellon University.
  • Centerleder hos ITU’s netværksorganisation Maritime Hub, der blev etableret i 2023 med støtte fra Den Danske Maritime Fond.
  • CEO og stifter af Sealytix, der også har modtaget støtte fra Den Danske Maritime Fond til udviklingen af AI-drevne stuvningsværktøjer, som optimerer skibenes lastfordeling.

Tilbage til nyhedsoversigten