I år markerer vi en særlig milepæl – vores 20-års jubilæum.
Gennem to årtier har vi støttet alt fra passionerede iværksættere til maritime ildsjæle og forskere i deres arbejde med at skabe innovation og vækst i Det Blå Danmark. Samtidig runder vi en ekstra milepæl i løbet af 2025: 1 milliard kroner uddelt til over 1100 maritime projekter siden 2005.
Men hvordan har branchen udviklet sig, og hvad skal der til for at sikre fortsat vækst de næste 20 år? Vi har spurgt Fondens direktør, Lotte G. Lundberg:
Hvad har været den mest markante udvikling for Den Danske Maritime Fond og Det Blå Danmark de sidste 20 år?
De seneste 20 år har væksten i Det Blå Danmark været drevet af globalisering, som for alvor tog fart i 00’erne med vækst i både container-, roro-, tørlast- og tank-segmenterne. Netop i denne periode blev Den Danske Maritime Fond stiftet, og det er tydeligt, at vores midler gennem årene har været med til at understøtte transporten af den globale handel med vækst indenfor maritim innovation og forskning.
I de seneste 10 år har den grønne og digitale omstilling rykket øverst på dagsordenen, og det har også været omdrejningspunktet for vores aktiviteter. Alt fra forskning i energioptimering, grønne brændsler og automatiserede løsninger over til iværksætteri indenfor digitale løsninger, der effektiviserer drift og energiudnyttelse.
Et andet vigtigt fokusområde, der er rykket højere op på dagsordenen, er kampen om talenterne. Vi konkurrerer hårdt med blandt andet life science- og tech-virksomheder om at tiltrække fremtidens medarbejdere. Derfor har vi i stigende grad støttet projekter, der fremmer nye uddannelser, rekrutteringstiltag og forbedringer af rammerne for en attraktiv arbejdsplads – herunder lige vilkår, et godt arbejdsmiljø og en øget repræsentation af kvinder i den maritime sektor.
Hvad har imponeret dig mest ved branchen gennem dine seks år som direktør?
Jeg er dybt imponeret over det Blå Danmarks opfindsomhed, dybe viden og evne til entreprenørskab. Branchen er drevet af fantastiske ildsjæle med sans for både købmandskab og gode tekniske løsninger. Vi har i dag en portefølje på over 80 aktive startups, og det vidner jo netop om, at der er en enorm lyst til iværksætteri og risikovillighed til at skabe fremtidens maritime løsninger.
Hvad skal der til for at sikre fortsat udvikling og vækst de næste 20 år?
Jeg er overbevist om, at Danmark om 20 år fortsat vil være en stor søfartsnation – det er simpelthen i vores DNA, og vi har 1000 års ekspertise i det. Geopolitikken fylder meget i disse år efter nogenlunde stabilitet de sidste 30 år, men det Blå Danmark har altid været omstillingsparat, og dansk søfart har altid vist sig dygtig til at navigere igennem selv større geopolitiske kriser.
Den grønne omstilling og digitalisering vil være afgørende drivkræfter for at fortsætte væksten. Her har vi fordel i, at den maritime sektor er globalt reguleret via FN-organet IMO, hvilket gør det lettere at sætte høje samlede standarder såsom fælles klimamål.
Min bekymring lige nu er dog den usikre udvikling i forhold til at få skabt den nødvendige forsyningssikkerhed af grønne brændsler. Mange rederier både i Danmark og udlandet har allerede investeret i nye skibe til dette, men der mangler investeringer og risikovillighed i at skabe forsyningssikkerheden af den fremtidige energi. Det er en udfordring, vi som sektor skal adressere.
En af mine ambitioner er at sikre, at vi bliver bedre til at formidle Det Blå Danmarks betydning og muligheder. Selvom den maritime sektor står for 37% af Danmarks eksport, er der stadig brug for at styrke vores historiefortælling – særligt for at tiltrække nye generationer af maritime talenter. Det Blå Danmark kan tilbyde meget mere end at kunne navigere et skib – der er også brug for ledere og specialister på land, der bygger nye IT-platforme, sikrer optimal drift af virksomheder og skaber indtjening.