Tilbage til nyhedsoversigten

Efter 42 år i Forsvaret: Nu vil Torben Mikkelsen sætte Danmark i spidsen for Europas maritime genoprustning

Et nyt center skal samle Forsvaret, industrien og forskningsverdenen om at udvikle fremtidens krigsskibe. Med tidligere chef for Søværnet, Torben Mikkelsen, i front – og med støtte fra Den Danske Maritime Fond – er ambitionen at forvandle Danmarks ekspertise med modulært flådedesign til en international styrkeposition og en dansk eksportvare.

”Hvis vi spiller vores kort rigtigt, kan Danmark blive det maritime svar på det amerikansk-ledede F-35-program.”

Sådan lyder det fra Torben Mikkelsen, der efter 42 år i Forsvaret valgte at skifte spor sidste år. Uniformen blev lagt på hylden til fordel for en rolle som seniorkonsulent hos FORCE Technology. Her står han i spidsen for det nyoprettede ’Centre for Naval Innovation and Adaptability’ – et initiativ under Nationalt Forsvarsteknologisk Center. Målet er klart: At gøre dansk knowhow inden for krigsskibe til et eksportprodukt.

”Det handler ikke om, at Danmark alene skal bygge færdige krigsskibe, men om at stille vores viden og erfaring til rådighed for andre lande. Vi kan dermed hjælpe dem med at opbygge egne kapaciteter baseret på fælles standarder og teknologier – præcis som i F-35-programmet. Det kræver en platform, hvor Forsvaret, industrien og forskningsverdenen arbejder tæt sammen – og det er den brobygningsopgave, centret skal løfte,” forklarer Torben Mikkelsen.

Europa har et akut behov – og Danmark har 40 års forspring

Det nye center er en reaktion på et Europa, der i årtier har nedprioriteret sin forsvarsproduktion og i dag står med et akut behov for at genopbygge kapacitet og robusthed.

“Europa har i alt for lang tid forsømt sit forsvar – især det maritime område. Der har været en udpræget ’sea blindness’, der sammen med et krav om at spare, er gået ud over de europæiske flåder. Nu står vi med et akut behov for at genopbygge kapacitet og viden, og i Danmark har vi både erfaringen og styrkepositionerne til at gå forrest. Centret er vores mulighed for at samle kræfterne og tage internationalt lederskab,” siger Torben Mikkelsen.

Danmark har i mere end 40 år arbejdet med modulære krigsskibe – både industrielt, forskningsmæssigt og operativt. Grundidéen er enkel: Skibe designes med standardiserede moduler og grænseflader, så man løbende kan tilpasse, opgradere og udskifte enkeltdele – præcis som legoklodser.

“Et moderne krigsskib skal kunne tilpasses ændringer i det operative miljø og let kunne tilpasses nye teknologiske løsninger, uden at hele skibet skal bygges om. Nøglen til det er modularitet. Populært sagt en LEGO-konstruktion, hvor du kan udskifte enkelte dele, uden at bygge hele konstruktionen om. Vi begyndte at tænke i den form for modularitet for over 40 år siden – og industrien har siden videreudviklet idéen og omsat den til eksportklare løsninger. Det giver os i dag et forspring, som meget få lande kan matche,” siger Torben Mikkelsen.

Behovet for fleksible platforme er kun blevet større. Med teknologier som ubemandede systemer, laservåben og autonome sensorer i hastig udvikling skal fremtidens krigsskibe kunne opdateres løbende – for teknologien og trusselsbilledet skifter langt hurtigere end selve skibene, hvor selve skibsskroget ofte holder i op til 30 år. Det kræver at moderne skibsbygning baserer sig på en fælles arkitektur – præcis som tilfældet er i bil- og flyindustrien, hvor fælles standarder i stort omfang deles på tværs af firmaer.

Wake-up call fra Storbritannien

Men på trods af det danske forspring inden for modularitet, har vi ikke formået at tage føringen internationalt. Det tændte derfor en gnist i Torben, da han så Storbritannien lancere deres eget operative koncept for modulære krigsskibe for nogle år siden:

“Jeg tænkte: Det dér er jo vores idé! Vi har arbejdet med modularitet i årtier, og nu begynder andre at tage føringen. Det blev et wake-up call. Vi kan ikke bare stå på sidelinjen og se til, mens andre løber med en dagsorden, vi selv har opfundet. Danmark har både den historiske erfaring og de industrielle kompetencer til at blive hele Europas tegnestue for fremtidens flådefartøjer,” siger han.

Brobygger mellem tre verdener

Centret er ikke tænkt som et traditionelt forskningsmiljø eller en industriel interesseorganisation, men som en projektorganisation, der omsætter Forsvarets konkrete udfordringer til løsninger i tæt samarbejde med industrien og forskningsverdenen.

Med 42 års erfaring fra Forsvaret bringer Torben en særlig kombination af operativ erfaring, strategisk indsigt og systemforståelse ind i projektet. Han kender Forsvaret indefra og ved, hvor samarbejdet ofte støder på barrierer – og hvordan man overvinder dem.

“Jeg kan tale med Forsvaret på deres egne præmisser, fordi jeg selv har været en del af det. Samtidig kender jeg også de mekanismer, der driver industrien og forskningen. Derfor bliver min rolle at agere brobygger mellem disse verdener – og det er fuldstændig afgørende, hvis vi skal have projektet til at lykkes,” siger Torben.

Blåstempling fra Den Danske Maritime Fond

Fonden har givet et rygstød til opstartsfasen, hvor organisationen bygges op, og de første projekter søsættes. Målet for fonden er at demonstrere den maritime sektors relevans indenfor sikkerhed og forsvar, og hvordan dansk maritim knowhow kan omsættes til skalerbare løsninger – både nationalt og internationalt. Og støtten har stor betydning for projektet.

”Fondens støtte har ikke bare givet os et økonomisk fundament. Den har også sendt et stærkt signal om, at projektet er både relevant og legitimt – og det har gjort det langt lettere at tiltrække yderligere midler og samarbejdspartnere,” siger Torben.

Samtidig markerer satsningen Fondens første større investering inden for sikkerhed og forsvar.

”Med vores bevilling ønsker vi at skubbe til en ny dagsorden, hvor Danmarks maritime styrkeposition indenfor maritim industri og innovation også bringes i spil på det globale forsvarsområde. Centret er et ambitiøst og relevant projekt i det nuværende globale sikkerhedsmæssige klima – med potentiale for både innovation og eksport,” siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond.

Tilbage til nyhedsoversigten