Tilbage til nyhedsoversigten

Vi fejrer 20 år og 1 mia. kroner i udbytte fra Danmarks Skibskredit

I år markerer vi vores 20-års jubilæum – og samtidig to årtiers samarbejde med Danmarks Skibskredit, som har lagt det økonomiske fundament for vores virke. Adm. direktør i Danmarks Skibskredit, Erik I. Lassen, ser tilbage på et samarbejde, der har sat tydelige aftryk i en branche i forandring og bidraget til vækst i Det Blå Danmark.

”Fonden har været fødselshjælper for meget af den maritime innovation, vi ser i dag,” siger Erik I. Lassen, der selv har været med hele vejen.

Med over tre årtier i Danmarks Skibskredit var han med tilbage i 2005, da Den Danske Maritime Fond blev etableret. Her blev Danmarks Skibskreditfond – oprindeligt stiftet i 1961 med fokus på finansiering til danskbyggede skibe – omdannet til et aktieselskab og i den forbindelse blev Den Danske Maritime Fond grundlagt.

Fonden ejer 10 % af Danmarks Skibskredit og modtager 15 % af overskuddet som et præferenceudbytte. Midlerne går direkte til maritime projekter i Danmark, og i jubilæumsåret runder fonden en milepæl: 1 milliard kroner i samlet udbytte, som er blevet fordelt til over 1.100 projekter.

“Det er en flot milepæl, der viser, at den model, vi valgte i 2005, har været holdbar. For mig personligt giver det en ekstra motivation og stolthed at vide, at en del af det overskud, vi genererer, bliver omsat til støtte, der gavner hele Det Blå Danmark. Det gør vores arbejde endnu mere meningsfuldt og forankrer os i det økosystem, vi selv udspringer af,” fortæller Erik I. Lassen, direktør i Danmarks Skibskredit.

Tre årtier i shippingens tjeneste
Erik Lassen begyndte sin karriere i Danmarks Skibskredit i 1993. Det var lidt af en tilfældighed, at han gik den maritime vej – men at han er blevet i over 30 år, er alt andet end tilfældigt:

”Det er de mange interessante mennesker, man møder, der gør branchen helt særlig. Vi har kunder i Danmark og 15 andre lande, og mange af dem har jeg fulgt og kendt i alle årene. Disse tætte og langvarige relationer – kombineret med en branche i konstant bevægelse – gør det til et meget meningsfuldt og spændende arbejde.”

Og når Erik kigger tilbage, er det nogle særlige øjeblikke, der har gjort størst indtryk i karrieren: Navngivninger på skibe.

”Der mærker jeg en helt særlig stolthed hos dem, der har bygget skibet, inklusive underleverandørerne. Det er dér, jeg bliver mindet om, at vi ikke bare arbejder med tal og risikovurderinger, men er med til at bringe virkelige projekter til live med betydning for mennesker. Og det er jo det samme rationale, der gør sig gældende, når Den Danske Maritime Fond støtter nye idéer og maritime ildsjæle. Og måske skaber morgendagens leverandør til en nybygning eller en retrofit.”

Siden etableringen i 2005 har Erik fulgt fondens udvikling og stigende synlighed i det maritime økosystem.

”Fonden har været god til at tilpasse og støtte dér, hvor det gør en reel forskel – især inden for iværksætteri, grøn omstilling og almennyttige projekter. Jeg har mødt flere iværksættere, som har modtaget støtte fra fonden, og det er tydeligt, at mange virksomheder ganske enkelt ikke var blevet til noget uden den hjælp.”

En branche i bevægelse – og en grøn kurs i fokus
De seneste 20 år har budt på både finanskrise, pandemi og geopolitiske spændinger – men også fremdrift, digitalisering og en voksende grøn dagsorden. Netop den grønne omstilling vil tegne de næste 20 år, mener Erik:

”Når vi kigger tilbage i 2050, tror jeg, den grønne omstilling vil stå som den største forandring. Vi er stadig i begyndelsen, og selvom der er teknologisk usikkerhed og mangel på grønne brændstoffer, bevæger branchen sig i den rigtige retning,” fortæller Erik og fortsætter:

”I Danmarks Skibskredit har vi også besluttet i år, at vi ikke længere vil yde lån til rederier, der ikke aktivt arbejder med grøn omstilling. Det er vores måde at tage ansvar og bidrage til at skubbe udviklingen frem.”

Han ser også Den Danske Maritime Fond som en vigtig spiller i at fremtidssikre Det Blå Danmark:

“Fonden er med til at fodre underskoven – og sikre, at vi ikke kun tænker i kapital og teknologi, men også i mennesker og idéer. Danmark skal fortsat være en stærk maritim nation, og det kræver både viden, talent og udvikling af den intellektuelle kapital,” slutter han.

Tilbage til nyhedsoversigten