Tilbage til søgeresultatet

Laser-Clean DK, Kemikaliefri photonisk rensning af overflader for rust, maling, lak og olie

Baggrund

Laser-Clean DK har med baggrund i 14 år på borerigge for Maersk Drilling udviklet photoniske afrensningsmaskiner. Hvert år skulle der fjernes epoxy-maling fra alt løftegrej, for at kunne NDT-teste svejsningerne på grejet. Arbejdet foregik med nålehamre og var både tidskrævende, omstændigt og efterlod omfattende oprydning og rengøring bagefter. Efter grundig research af laserteknologi og uddannelse i opbygning og brug af photoniske afrensningsmaskiner har Laser-Clean DK udviklet og designet to prototypemaskiner, som begge kan rense forskellige overflader. De små støvpartikler, der kommer fra afrensningen, opsamles med sug i et specialdesignet mundstykke, som er bygget på maskinen. Derved ingen forurening af arbejdsmiljø eller rengøring. Maskinerne er transportable og behøver kun strøm for at kunne anvendes.

Projekt

Overfladerens med laserteknologi (photonisk rensning) kan anvendes til at rense stort set alle slags overflader: Rust, maling, lak og fastbrændt olie uden at beskadige materialet undervejs i processen og uden brug af kemikalier og væske. Teknologien renser uden at der opstår skade/slitage på overfladen. I dette projekt er målet at opskalere teknologien og afprøve den i praksis i sektoren. BLADT Industries stiller forskellige overflader fra deres produktion til rådighed til tests. Lasermaskinerne vil blive justeret i styrke i forhold til, hvilken slags belægning, der skal fjernes samt i forhold til hvilken overflade belægningen skal fjernes fra. Teknologien vil blive dokumenteret og vurderet i forhold til renseeffektivitet, økonomi, arbejdsforhold og miljømæssige forhold.

Forventede resultater

Laser-Clean forventer, at overfladerens med laserteknologi er en metode, der er konkurrencedygtig i forhold til de eksisterende rensemetoder: Photonisk afrensning beskadiger/slider ikke på overfladen, udstyret er monteret med sug og partikelfilter. Metoden er økonomisk fordelagtig for maritime aktører at bruge, den er skånsom for miljøet og HSE-venlig. Metoden kan anvendes i andre sektorer og har eksport potentiale.

Information

Projektnavn:

Kemikaliefri photonisk rensning af overflader for rust, maling, lak og olie

Type:

Erhvervsmæssigt

Tema:

Maritime Erhvervsprojekter

Tid:

2024-2025

Kontakt:

Laser-Clean DK ApS
Elinelundvej 10
6800 Varde
https://laser-clean.dk/