Fotocredit: © Søren Dreijer og Christian Thøgersen/1 Eskadre via Forsvarsgalleriet
Baggrund
Stormagtsrivalisering, en vigende retstilstand og global ulighed spreder sig til verdenshavene. Særligt udsat er shippingindustriens navigationsfrihed, sikkerheden for de søfarende og beskyttelse af offshore energi-infrastruktur. De udfordres i stigende grad af hybride trusler, forstået som fjendtlige operationer i gråzonen imellem krig og fred. Således ledsages velkendte, alvorlige trusler imod den fri navigation som pirateri i Øst- og Vestafrika nu af houthiernes angreb i Rødehavet. Vilkårene ændres med øget spænding fx i det Sydkinesiske Hav og omkring fremtidige sejlruter i Arktis, sabotage af energiinfrastruktur som Nord Stream-rørledningerne i Østersøen og cyberangreb på den maritime industris digitaliserede og automatiserede operationer. Irregulær bådmigration fortsætter som en uløst komplikation for søfartens forretning. Disse trusler påvirker ikke blot de operationelle vilkår til søs. Det udfordrer også den maritime sektors nøglerolle fordansk økonomi og velfærd samt Danmarks førende position internationalt i forhold til shippingindustriens grønne omstilling og FNs Verdensmål.
Projekt
Projektet undersøger hvordan geopolitiske spændinger og hybride trusler til søs påvirker de operationelle vilkår for Danmarks maritime sektor. Forskningen udgøres af fire delprojekter:
- 1. Søfartens navigationsfrihed i stormagtsrivaliseringen og de hybride truslers tid
- 2. Fremtidens kommercielle navigation i Arktis – mindre havis og mere konfliktfyldt farvand
- 3. Shipping og Power-to-X: hybride trusler imod maritim infrastruktur i Nord- og Østersøen
- 4. Irregulær migration som hybrid trussel, havredning og handelsskibes rolle i Middelhavet
Forventede resultater
Projektet konsoliderer DIIS’ maritime forskning i et forskningsberedskab, der yder langsigtet bistand til den maritime sektor i forståelsen af de omskiftelige præmisser for industriens maritime sikkerhed. Et systematisk formidlingsspor leverer akademiske, policy- og mediepublikationer samt videndelingsaktiviteter målrettet de maritime erhverv, beslutningstagere og offentlighed. Projektets fokus er således både forskningsbaseret og anvendelsesorienteret. Endvidere er et resultat af projektet, at det bidrager til uddannelsen af fremtidens forskere i maritim sikkerhed.