Tilbage til nyhedsoversigten

MARTEC etablerer 3D-printhub: Vil uddanne studerende i moderne teknologi og fremme innovation i den maritime sektor

Det maritime uddannelsescenter MARTEC har modtaget støtte fra Den Danske Maritime Fond til at etablere et innovativt 3D-printhub. Det skal give de studerende hands-on erfaring med den avancerede teknologi for at fremme innovation i Det Blå Danmark.

3D-print er en avanceret teknologi, der i stigende grad anvendes i forskellige industrier verden over. I det maritime erhverv har teknologien potentiale til at revolutionere måden, vi designer og vedligeholder skibe og maritimt udstyr på. Ved hjælp af 3D-print kan virksomheder hurtigt fremstille prototyper og skabe skræddersyede komponenter.

For at udnytte det store potentiale, har det nordjyske uddannelsescenter MARTEC taget initiativ til at etablere et 3D-printhub. Målet er at give de studerende nye færdigheder indenfor avanceret design og produktion samt bæredygtige fremstillingsmetoder.

Vi ønsker at give vores studerende hands-on erfaring med moderne teknologi, så de lærer at arbejde med komplekse materialer og strukturer, der udfordrer deres tekniske kunnen og kreative evner. Vores ambition er at integrere 3D-print som en fast del af undervisningen, hvor vi kombinerer teori og praksis,” siger Martin Tetsche Sørensen, teamleder hos MARTEC og ansvarlig for projektet.

Understøtter grøn innovation i den maritime sektor

Det kommende 3D-printhub vil ikke kun gavne de studerende, men også erhvervslivet. 3D-print giver nemlig mulighed for at designe prototyper og skræddersyede komponenter hurtigere, mere omkostningseffektivt og med mindre materialespild. Ved at uddanne studerende i teknologien, får fremtidens maritime fagfolk kompetencerne til at skabe innovative løsninger, der er til stor gavn for maritime virksomheder.

Det er desuden planen, at de studerende skal arbejde på reelle problemstillinger og projekter fra industrien i samarbejde med virksomhederne.

”Når virksomheder samarbejder med os, får de adgang til dygtige studerende, der kan fremstille prototyper og komponenter med moderne teknologi. Det skal være med til at styrke teknologisk og grøn innovation i den maritime sektor, der er afgørende for branchens globale konkurrenceevne,” siger Martin Tetsche Sørensen.

Støtte fra Den Danske Maritime Fond har muliggjort projektet

Bevillingen fra Den Danske Maritime Fond er en anerkendelse af projektets potentiale for at fremme grøn innovation i den maritime sektor.

“Vi ser et stort potentiale i 3D-print til at optimere produktion og vedligeholdelse i den maritime branche. Derfor er det vigtigt at støtte initiativer som dette, der kombinerer uddannelse, teknologi og erhvervssamarbejde for at sikre fremtidens grønne løsninger,” siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond.

For MARTEC er støtten helt afgørende for projektets realisering.

“Uden støtte fra Den Danske Maritime Fond ville vi slet ikke have kunnet starte projektet op. Nu kan vi begynde at investere i det første udstyr og påbegynde arbejdet med at skabe en platform, der uddanner vores studerende i 3D-print og på sigt styrker innovationen i erhvervslivet,” siger Martin Tetsche Sørensen.

Efteruddannelse og hjælp til startups

MARTEC har store forventninger til 3D-printhubbet, som de ser som en central del af deres maritime uddannelsestilbud fremadrettet. Udover at styrke uddannelserne, ser MARTEC også flere muligheder for at maksimere projektets indflydelse.

“På sigt ønsker vi at tilbyde efteruddannelsesprogrammer, så fagfolk uden erfaring med 3D-print kan opdatere deres færdigheder. Vi håber også at kunne støtte startups i at teste og udvikle nye idéer i et inspirerende miljø, der forhåbentlig kan lette vejen fra idé til levedygtig virksomhed,” afslutter Martin Tetsche Sørensen.

Læs mere om MARTEC her.

Tilbage til nyhedsoversigten