Tilbage til søgeresultatet

Monopulse, SmartSAR: System af autonome droner til effektiv eftersøgning på havet

Monopulse

Baggrund

Den første og mest kritiske opgave i en enhver eftersøgnings- og redningsoperation til havs, er at lokalisere de nødstedte personer. I traditionelle eftersøgninger gennemsejler skibe afgrænsede sektorer på havet, samtidig med at besætningen afsøger havets overflade med kikkerter fra skibets dæk. Dette er en udfordrende og monoton opgave for besætningen.
Monopulse vil effektivisere den kritiske eftersøgnings proces ved hjælp af autonome droner, der afsøger havoverfladen med kameraer og analyserer billederne ved hjælp af kunstig intelligens.

Projekt

Monopulse har udviklet et system kaldet SmartSAR, der bistår besætninger på SAR skibe i eftersøgningsfasen ved indsættelse af autonome droner, som på egen hånd afsøger et udpeget område på havet og melder tilbage til skibet, når der findes noget af interesse på overfladen. Fra dronens position i luften har det termiske kamera et optimalt overblik over havet, hvilket gør det nemmere at opdage personer eller genstande på havoverfladen. SmartSAR dronerne benytter kunstig intelligens til at analysere optagelserne og genkende objekter af interesse, mens de overflyver havet. Besætningen er derfor ikke bundet til en skærm, men skal blot validere genkendte objekter, på anmodning fra systemet. Ved at indsætte flere samtidige droner, opnår man en mere effektiv og hurtigere eftersøgning. Der vil endvidere opleves en brændstofbesparelse, som et resultat af den reducerede sejltid. SmartSAR er tilpasset forholdene ombord på et skib, både i forhold til miljø, pladsforhold og besætning og kan således anvendes af både større og mindre fartøjer. Systemet understøtter eksisterende IMO IAMSAR procedurer og -praksis, hvorfor det også er let at tage i brug for besætningen.

Forventede resultater

Monopulse forventer at færdigudvikle og teste SmartSAR med udvalgte operatører i løbet af 6-8 måneder, så de første systemer kan tages i brug i starten af 2023. Herefter udvikles der flere applikationer på platformen, så systemet også kan benyttes som et effektivt redskab i løsningen af andre identificerede udfordringer og opgaver i den maritime sektor. Det nuværende samarbejde med andre maritime- og dronerelaterede virksomheder og universiteter vil i den forbindelse blive udvidet. Produktet har et stort eksportpotentiale og forventes derfor, at kunne skabe nye maritime arbejdspladser.

 

Information

Projektnavn:

SmartSAR: System af autonome droner til effektiv eftersøgning på havet

Type:

Erhvervsmæssigt

Tema:

Maritime erhvervsprojekter

Tid:

2022

Kontakt:

Monopulse ApS
Richard Mortensens Vej 75, 4. 3
2300 København S