Tilbage til søgeresultatet

Fredericia Maskinmesterskole, GREENition: Facilitating the transition from fossil fuels to green alternatives to power ferries

På billedet: Jens Færgemand Mikkelsen, Rektor FMS Lisa Loloma Froholdt, Centerleder CMSS, SDU Niels Tingleff Haastrup, FoU-ansvarlig FMS Lars Mikkelsen, Forskningsleder UCL På skærmen: Igor Kozin, Seniorforsker CMSS, SDU

Baggrund

Danmark bevæger sig mod en grønnere fremtid inden for skibsfart meddesignet af nye færger, der drives af elektricitet og hybride energikilder. Samtidig ombygges eksisterende færger til mere bæredygtige alternativer. De nye færger har ofte et højere automatiseringsniveau, og der ses en stigende tendens til, at nogle skibsoperationer flyttes til landbaserede fjernbetjeningscentre. Den hurtige teknologiske udvikling ændrer besætningsmedlemmernes roller, idet fokus skifter fra fysiske til kognitive opgaver. Disse avancerede systemer kan øge fejlraten og forsinke beslutningstagning, især i nødsituationer. For at sikre effektivdrift af skibe er det vigtigt at udvikle en procedure til at analysere jobkrav, da en sådan ikke findes i skibsfartsindustrien. Denne analyse vil hjælpe med at identificere nødvendige færdigheder samt vurdere arbejdsbelastningen for besætningsmedlemmerne.

Projekt

Formålet med dette projekt er at lette overgangen til grønnere energikilder i færgefarten ved at udvikle en skræddersyet metode til at analysere jobkrav. I samarbejde med Molslinjen, som moderniserer sin flåde, vil projektet kortlægge de nødvendige kompetencer og opgaver for besætningen, ved driften af de nye og ombyggede færger. Analysen vil både fokusere på menneskelige faktorer og teknologiske aspekter, samt hvordan opgaver bedst kan fordeles mellem besætning og teknologi. Målet er at sikre, at besætningsmedlemmerne er rustet til at håndtere den stigende kompleksitet og automatisering, hvilket vil fremmeeffektivitet i skibsfarten.

Forventede resultater

Resultaterne af projektet forventes at inkludere en omfattende analyse af opgaver i Molslinjens maskinrum og på broen, både under normaleforhold og i nødsituationer. Der udvikles en metode til at analysere jobkrav, der giver anbefalinger til opgavefordeling og forbedringer i menneske-maskine-interaktioner. Analysen kan føre til forslag om optimering af menneske-maskine-grænseflader og alarmvisning, automatisering af opgaver og ændringer i vedligeholdelsesprocedurer. Projektet vil også resultere i opdaterede undervisningsforløb på maritime skoler, så fremtidige besætningsmedlemmer får de nødvendige færdigheder til at betjene systemerne. En afsluttende workshop vil samleinteressenter for at præsentere resultaterne og fremme vidensdeling, hvilket styrker den grønne omstilling i dansk skibsfart.

Projektets partnere er Fredericia Maskinmesterskole, Syddansk Universitet, University College Lillebaelt. Desuden forventes Marstal Navigationsskole inddraget i dele af arbejdet.

Information

Projektnavn:

GREENition: Facilitating the transition from fossil fuels to green alternatives to power ferries

Type:

Almennyttigt

Tema:

Maritim Forskning

Tid:

2025-2027

Kontakt:
FREDERICIA MASKINMESTERSKOLE
Købmagergade 86
7000 Fredericia
www.fms.dk