Baggrund
Den globale skibsfartsindustri er en betydelig bidragyder til drivhusgasemissioner, hvilket har fået Den Internationale Maritime Organisation (IMO) til at sætte et ambitiøst mål om at opnå netto-nul-emissioner inden 2050. Danmark arbejder aktivt på at implementere disse reguleringer på nationalt niveau. Hybrid- og fuldelektriske skibe er en lovende løsning til at nå disse mål. Dog er det nuværende marked for maritime batterier primært drevet af lithium-ion-batterier (LIBs), som står over for væsentlige sikkerhedsudfordringer—særligt risikoen for termisk runaway, der kan føre til røg, brand eller eksplosioner. En anden udfordring er afhængigheden af overdimensionerede batterisystemer, hvilket øger omkostninger, vægt og pladsbehov samt begrænser skibets design. Derudover accelererer den hurtigopladning, der kræves for en effektiv maritim drift, batterinedbrydning, hvilket skaber yderligere bekymringer om sikkerhed og pålidelighed.
Projekt
TRANSIT-projektet sigter mod at transformere batterisystemer til maritime anvendelser ved at udvikle bæredygtige, praktiske og omkostningseffektive løsninger. Det kombinerer fremskridt inden for termiske styringssystemer, modulære batteripakkedesign og omkonfigurerbare batteristyringssystemer for at forbedre sikkerheden, reducere batterisystemets fodaftryk, minimere behovet for overdimensionering, muliggøre hurtigopladning og forlænge batterisystemernes levetid. TRANSIT-projektet understøtter både eksisterende LIB-teknologi og nye batteriteknologier såsom solid-state- og hybridbatterier. Virtuelle simuleringer og hardware-in-the-loop-validering vil sikre, at de udviklede løsninger opfylder de operationelle, sikkerhedsmæssige og pålidelighedsmæssige standarder, der kræves i virkelige maritime miljøer.
Forventede resultater
Resultaterne af dette projekt omfatter: En 25 % stigning i både gravimetrisk og volumetrisk energitæthed, hvilket reducerer behovet for overdimensionerede batteripakker; Forbedrede sikkerhedsforanstaltninger, der effektivt håndterer kritiske risici såsom termisk runaway; Hurtigopladningshastigheder på op til 3C, der muliggør korte dokketider og højfrekvente ruter. Derudover vil et softwareværktøj blive udviklet for at levere en avanceret og brugervenlig platform, der understøtter maritime operatører og systemdesignere i at optimere batteriløsninger.