Baggrund
Den maritime sektor står over for en omfattende grøn omstilling med IMO’s nye mål om at reducere drivhusgasemissioner med 70% inden 2040. Grøn metanol og grøn ammoniak er blandt de mest lovende teknologier, og alene i første halvdel af 2024 blev der bestilt over 70 metanoldrevne skibe. Men selvom sektoren er klar til at investere i nye skibe, udtrykker virksomheder i skibsbranchen bekymring over deres manglende adgang til grønne brændstoffer.
Projekt
Projektet undersøger, hvordan forsyningskæder for grønne brændstoffer skaleres i deres nuværende politiske miljø, og hvordan det er muligt at styrke deres integration med den maritime sektor. Projektet vil således tilvejebringe nye indsigter i muligheder og barrierer for omstillingen af den maritime sektor. For at opfylde disse målsætninger er projektet opdelt i tre arbejdspakker. WP1 trækker på litteraturen om policy mixes for at analysere IMO og EU’s politiske rammer. Gennem en systematisk kortlægning af eksisterende politikker skabes fundamentet for at undersøge, hvordan nye politiske tiltag påvirker aktørernes risikoopfattelser i WP2. WP2 bygger videre på denne analyse ved at undersøge, hvordan de identificerede politikker former risikoopfattelser og -præferencer blandt rederier og bunkeringselskaber i Danmark og på tværs af EU. Dette giver mulighed for at evaluere effekten af nye politikker og identificere områder, hvor der er behov for yderligere politisk handling. Begge arbejdspakker bygger på blandede metoder som semistrukturerede interviews og spørgeskemaundersøgelser.
Forventede resultater
Mens projektets fundament er at bidrage til forskningsdebatter, lægges der stor vægt på at omsætte forskningsresultater til konkret indflydelse. Hovedfokus for WP3 er at sikre, at videnskabelige resultater får indflydelse på politiske beslutninger og virksomheders strategier. Den danske maritime industri vil få to væsentlige fordele af projektet:
• En detaljeret kortlægning af politikker og deres effekter på tværs af værdikæden, som kan være med til at guide anbefalinger til nye politiske tiltag.
• Et forbedret vidensgrundlag for at skifte til grønne brændstoffer.
Projektet er forankret ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet og ledes af professor Teis Hansen og postdoc Oliver Bugge Hunt.