Baggrund
Politisk og samfundsmæssigt er der stor fokus på omstilling til vedvarende energi og anvendelse af grøn energi på tværs af verdens mange transportsystemer. Det er på baggrund heraf, og ud fra et ønske om at modernisere og forme den fremtidige moderne maritime industri og skabe værdi for den danske maritime industri, at TUCO nu vil udvikle en moderne, hurtig nuludslips letvægts arbejdsbåd.
Projektets fundament er baseret på tre teknologier: letvægt gennem komposit materialer, elektrisk fremdrift, samt hydrofoils, som tilsammen kan bidrage til at understøtte dette ønske og nedbryde de markedsbarrierer, der pt. modarbejder en adoption af hurtige elektriske arbejdsbåde, nemlig størrelsen på batteripakken og derved prisen for slutbrugeren.
Projekt
Gennem udvikling af letvægts elektriske arbejdsbåde, som yderligere anvender hydrofoilteknologien til at øge energieffektiviteten, sigtes der målrettet mod at modernisere den professionelle arbejdsbåd og minimere udledningen af emissioner. Alt dette vil bidrage med teknologier, som sætter den danske maritime branche forrest i kampen om at forme det grønne moderne maritime marked og fremtidens hurtige elektriske både.
Projektidéen opnår konkret dette ved at anvende tre energieffektive teknologier, som sammen vurderes at kunne nedbryde de største kendte barrierer for elektrisk fremdrift, herunder hastighed, energieffektivitet, batteripakke omkostninger samt operationel distance.
I projektperioden vil Tuco udvikle og fremstille en demonstrator i størrelsen ca. 11.5m, som skal fungere som teknologisk udviklingsplatform samt bruges til yderligere test og som udstillingsvindue til industrien og markederne. Ved at anvende Tuco’s eksisterende ProZero platform opnås en høj grad af skalerbarhed. Viden fra demonstratoren kan derfor føres videre over i et bredt spænd af størrelser og applikationer.
Forventede resultater
Projektet vil bidrage til den fælles indsats for at opnå opfyldelse af klimamålene mod 2030, gennem udbredelsen af elektrificering samt hydrofoilens øgning af energieffektiviteten af hurtige maritime fartøjer målrettet professionelle brugere.
Tuco forventer ved projektets afslutning, at følgende konkrete udbytte er materialiseret:
• Udvikling og korrekt implementering af de nye teknologier til en fælles platform, som sikrer målet om en hurtigt sejlende elektrisk hydrofoil komposit platform, som er skalerbar op til større hurtigfærger i +30 meter. Med minimum TRL-niveau 8.
• Prototypen er testet i operationelt miljø med fuldt fungerende systemer og undersystemer.
• Platformen skal bidrage kommercielt til øget omsætning, vækst og nye arbejdspladser.
• Reducererer emissionstal for professionelle arbejdsbåde ned til zero-emission niveau.
• Den nye bådserie lever på en række områder op til FN’s verdensmål.
Endelig kan læringen, som medtages af at udvikle denne type produkter, potentielt spejles over i lystbåde, for at få opbygget en mere miljørigtig infrastruktur på tværs af hele den maritime sektor.