Baggrund
Som følge af skibsfartens grønne og digitale omstilling, vil skibsfarten i de kommende år være præget af et markant behov for innovation og udvikling af nye teknologier og driftsformer. Den teknologiske udvikling sker imidlertid hurtigere end den internationale regeludvikling kan følge med.
For at understøtte ’first movers’ etablerede Søfartsstyrelsen (SFS), med støtte fra danske maritime fonde, et Regulatory Future Lab. I Future Lab kan virksomheder indgå i en konstruktiv dialog med styrelsen og gennem strukturerede forløb få udredt og opstillet de krav og forudsætninger, som skal opfyldes, for at et skib med ny teknologi og alternativt design, kan opnå godkendelse.
Siden etableringen af Future Lab oplever SFS et fortsat stigende antal henvendelser om godkendelse af ny maritim teknologi og innovation. Erfaringerne i Future Lab viser, at der er behov for en dedikeret udviklingsindsats forud for den egentlige myndighedsgodkendelse. Konkret er der behov for, at SFS opbygger viden om de nye teknologier, arrangerer fact-finding besøg, foretager outreach til eksperter og myndigheder samt faciliterer møder og workshops mhp. at afdække barrierer og i samarbejde med virksomhederne finde veje til effektivt at opnå godkendelse. Desuden ses et øget behov for, at SFS tidligt i forløbet yder ekstraordinær bistand og vejledning af maritime virksomheder og klassifikationsselskaber om den risikobaserede tilgang til godkendelse.
Herudover viser erfaringerne, at derfor er behov for, at SFS baner vejen for udbredelse af de danske løsninger gennem internationale møder og workshops, der kan fremme accept og anerkendelse af de konkrete godkendelser, mens der arbejdes på udvikling af internationale regler i IMO.
Projekt
SFS vil igangsætte en dedikeret indsats for at facilitere den øgede efterspørgsel på behandling af projekter i Future Lab, der kan tilvejebringe effektive godkendelsesforløb samt udbredelse af ny dansk maritim teknologi og innovation.
Forventede resultater
Indsatsen vil bidrage til at styrke Danmark som maritim frontløber ved at understøtte hurtigere udvikling og anvendelse innovative maritime teknologier til gavn for skibsfartens grønne og digitale omstilling.