Baggrund
Skibsfarten vil i de kommende årtier være præget af et markant behov for innovation inden for bl.a. nye klimavenlige teknologier, grønne brændstoffer og digitalisering. Det sker i høj grad som led i skibsfartens grønne omstilling samt udviklingen inden for maritim digitalisering. Men den teknologiske udvikling sker hurtigere end den internationale regeludvikling kan følge med.
For at støtte skibsfartens first movers etablerede Søfartsstyrelsen i november 2021 et Regulatory Future Lab. Her kan virksomheder indgå i en konstruktiv dialog med styrelsen og i et struktureret forløb få udredt og opstillet de krav og forudsætninger, som skal opfyldes, for at et skib med ny teknologi, alternativ driftsform, brændstof etc. kan godkendes.
SFS har siden etableringen af Future Lab oplevet et uventet, stigende antal henvendelser vedr. udvikling af ny teknologi med potentiale til at øge sikkerhed, bæredygtighed og effektivitet i skibsfarten. Det har bl.a. været inden for radiokommunikationsudstyr, lodslejdere, brandudstyr, evakueringsudstyr og navigationsudstyr samt teknologier til klima- og miljøvenlige løsninger i skibsfarten. Det står imidlertid klart, at præskriptive regler i flere tilfælde er en barriere for anvendelsen af ny teknologi, og at der kræves en dedikeret indsats fra Søfartsstyrelsen for at sikre smidige godkendelsesforløb for ny maritim teknologi. En sådan indsats forudsætter, at Søfartsstyrelsen spiller en rolle i den indledende, afsøgende fase, hvor der er behov for at definere de regulatoriske rammer og etablere godkendelsesgrundlag forud for den egentlige myndighedsgodkendelse, hvilket imidlertid ligger udover hvad Søfartsstyrelsen som statslig myndighed har bevilling til.
Projekt
Søfartsstyrelsen ønsker derfor at søsætte en dedikeret indsats i 2023-2026 om at understøtte godkendelse og regulering af nye maritime teknologier og innovative løsninger. Konkret vil indsatsen bestå i:
1) at facilitere smidige forløb vedr. godkendelse af innovative maritime teknologier,
2) at bringe et øget ”teknologi-perspektiv” ind i den internationale regeludvikling med afsæt i danske erfaringer.
Forventede resultater
Med indsatsen skabes en ramme i regi af Future Lab, der kan facilitere smidige godkendelser af innovative maritime teknologier samt præge den internationale regeludvikling til gavn for anvendelse af ny maritim innovation.