Baggrund
Søfartsindustrien udvikler sig med nye standarder for energieffektivitet og miljøløsninger, som f.eks. IMO’s og den amerikanske kystvagts regler, for at reducere de negative miljøpåvirkninger. Én udfordring er at forhindre overførsel af invasive arter mellem vandområder, hvilket kan have katastrofale konsekvenser for det påvirkede økosystem. Det drejer sig bl.a. om trusler mod indfødte arter og økosystemer, fare for fiskeindustrien og beskadigelse af infrastruktur. IMO har vedtaget konventionen om forvaltning af ballastvand, som kræver, at alle skibe, der sejler mellem forskellige have, skal behandle deres ballastvand.
Kemisk baserede og UV-baserede løsninger er to vigtige løsninger, når der i dag implementeres ballastvandsystemer til behandling af ballastvand på skibe. Kemisk baserede systemer er ikke den foretrukne løsning, når det drejer sig om miljøet og ud fra et økonomisk perspektiv på grund af miljøafgifter, korrosionsskader på rørsystemer og vandballasttanke på skibe. UV-baserede løsninger er mere miljøvenlige og mere økonomiske på lang sigt. Der er stadig behov for at løse nogle af den UV-baserede teknologis problemer, f.eks. det store fodaftryk, den store kompleksitet, som gør den modtagelig for fejl, og dens begrænsning i forhold til behandling af større vandmængder.
Projekt
SilkOcean er ved at udvikle avancerede kontrol- og tændingssystemer til UV-baserede BVS’er for at imødegå disse udfordringer. SilkOcean løser disse førnævnte problemer ved at gøre deres drivere mere kompakte, hvilket gør det muligt at bruge systemer med højere effektivitet til at behandle større vandmængder, ved at anvende moderne topologier til de effektelektroniske omformere og ved at reducere antallet af overflødige komponenter. Denne tilgang reducerer naturligvis omkostningerne ved det endelige produkt. For at løse pålidelighedsproblemerne har SilkOcean anvendt en bedre tilgang til elektronisk design og styring af lampedrivere for at forhindre, at lamperne udsættes for uønskede spidsbelastninger, og et mere pålideligt design til strømkonvertering fra skibes forsynede strømkilde.
SilkOcean er i de sidste stadier af produktudvikling og laver de sidste tests i deres laboratorieopsætning. I projektet vil SilkOcean færdiggøre anden iteration af deres produkt, som er designet på baggrund af deres erfaringer fra den første prototype samt feedback fra vigtige aktører i den danske maritime industri, der har vist deres interesse for produktet.
Forventede resultater
SilkOceans system er ikke kun væsentligt mindre, billigere og mere pålideligt end eksisterende løsninger på markedet, men det tilbyder også en miljøvenlig løsning til det lokale marine dyreliv og fiskeindustrien. Alt i alt mener SilkOcean, at de kan tilbyde et produkt, der kan give den danske maritime industri en fordel.