Baggrund
Sensemakers Aps har over det sidste år udviklet en fungerende prototype på et lille ubemandet overfladefartøj (USV) til brug for kystnære havmiljø-målinger. Med sine 1,5 meter og 20 kg tunge størrelse er Sensemaker-USV’en en af verdens mindste havmiljøskibe – men udstyret med avanceret teknologi, der giver den store anvendelsesmuligheder i forskning og undersøgelser til havs. USV’en er fremstillet i rustfrit stål og drives af en elektrisk motor med tilhørende batteri pakker, som gør at den kan sejle strækninger på 60-80 kilometer om dagen. Ideen med sensorbåden er at muliggøre en effektiv og fleksibel havmiljø-monitering med en markant forbedret dataindsamling og lavere omkostninger sammenlignet med eksisterende undersøgelsesmetoder og -fartøjer.
Projekt
Projektets udviklingsaktiviteter omhandler design og udvikling af en prototype for en docking station til brug for automatisk opladning af USV’en. Delopgaverne inkluderer udvikling af elektrisk koncept og installationer for automatisk docking, præcisionsnavigation og indsejling baseret på GNSS data. Ligeledes designes særlige mekaniske elementer, såsom løftemekanisme og eventuelle spule/børster til rengøring af fartøj og sensorer. Som led i projektet er planen at installere prototypen i et havne-område på Bornholm og foretage test med docking og opladning.
Forventede Resultater
Projektet forventes at resultere i en fungerende prototype på en dockingstation, der kan sættes i produktion og sikre en effektiv infrastruktur for drift af USV’en med en kontinuerlig havmiljø-monitering året rundt. Målet med dockingstationen er også at fungere som en kommunikationsplatform til offentligheden, hvor der med informationstavle / skærm er muligt at se og læse om fartøjets missioner og opgaver og udbrede kendskabet i offentligheden til det lille kystnære havmiljø-fartøj. Støtten til projektet gør det muligt for Sensemakers at fortsætte sine ambitioner om at bidrage til mere viden og genopretning af havmiljøet i Danmark.