Women in Shipping blev etableret i 2019 af en bunker trader, der savnede kvindelige rollemodeller at se op til. Nu modtager initiativet igen støtte fra Den Danske Maritime Fond til at skubbe branchen i en mere inkluderende og mangfoldig retning.
Shippingindustrien har traditionelt set været – og er stadig – en mandsdomineret branche. Det skaber ulige vilkår, hvor kvinderne i branchen oplever, at deres køn er en barriere for deres karriere- og lønmuligheder, mens der også er strukturelle udfordringer forbundet med kulturen i branchen.
Men denne problemstilling har Claire-Celine Ancher Bausager sat sig for at lave om på. Da hun selv trådte ind i branchen som shippingelev tilbage i 2016, oplevede hun hurtigt manglen på kvindelige rollemodeller.
”Jeg sad på et kontor kun med mænd, og det er der sådan set ikke noget galt i. Men jeg ærgrede mig over, at der ikke var nogle kvindelige rollemodeller, jeg naturligt kunne se op til og spejle mig i. Det førte til, at vi startede Women in Shipping for at skabe et fællesskab for os kvinder i branchen, hvor vi har mulighed for at opbygge et netværk, sparre med hinanden og dele de udfordringer, vi som kvinder møder i en mandsdomineret branche,” fortæller Claire-Celine Ancher Bausager, stifter og bestyrelsesforkvinde i Women in Shipping.
Women in Shipping (WIS) har i dag udviklet sig til at være et succesfuldt erhvervsnetværk med 767 medlemmer i Danmark. WIS faciliterer gratis netværksarrangementer, professionelle netværksgrupper, breakfast clubs og andre sociale events, der alt sammen har til formål at styrke kvinders position i shipping og skabe større diversitet og lighed i branchen.
Uundværlig støtte fra Den Danske Maritime Fond
Den Danske Maritime Fond bevilliger for anden gang støtte til WIS, som skal bruges til både at opretholde og styrke netværket. WIS er, ifølge direktør Lotte G. Lundberg, et vigtigt initiativ, der adresserer nogle af de udfordringer med kønsbalancen, som historisk har kendetegnet branchen.
”Vi ved, at virksomheder med et mix af to køn klarer sig bedre. Derfor er det afgørende, at den maritime branche bliver bedre til at tiltrække kvindelige talenter, og at vi får endnu flere kvinder på ledelsesgangene. Det er netop det, Women in Shipping arbejder for, og vi er glade for at støtte den vigtige indsats,” siger Lotte G. Lundberg.
For WIS er Den Danske Maritime Fonds støtte afgørende for deres fortsatte udvikling.
”Det koster penge at holde sådan et initiativ kørende, så Den Danske Maritime Fonds støtte er helt uundværlig. Helt konkret betyder det, at vi kan fortsætte netværket uden at tage et medlemsgebyr, som er en vigtig prioritet for os. Samtidig får vi mulighed for at udvikle netværket ved at finde på nye, kreative måder at skabe synlighed på og forbedre kvindernes vilkår i branchen,” siger Claire-Celine Ancher Bausager.
Håber på flere kvinder i shippingbranchen
Den manglende kvindelige repræsentation i branchen er en udfordring, som Det Blå Danmark, ifølge Claire-Celine Ancher Bausager, er nødsaget til at adressere. Hun oplever en enorm støtte fra rederierne, der bakker op om initiativet, som er med til at transformere og fremtidssikre industrien.
”Det er et brancheproblem, at vi går glip af så meget talent, fordi alt for få kvinder orienterer sig i en maritim retning. Jeg håber, at Women in Shipping, udover at forbedre vilkårene for kvinderne, der allerede er i branchen, også kan hjælpe med at tiltrække flere kvinder og åbne deres øjne for, hvad jeg personligt synes er en enorm spændende branche, der tilbyder uanede muligheder både i Danmark og globalt,” siger Claire-Celine Ancher Bausager.
Teamet bag WIS består derudover af Zenia Jüngling, Ditte Zwicky, Line Gritt Boel Jensen, Sofie Schønherr, Ekaterina Riegels Hjorth og Emilie Trommer Volf, der alle arbejder inden for forskellige dele af shippingbranchen.
Læs mere om projektet her.