Tilbage til nyhedsoversigten

Startup på vej med banebrydende brandslukningsenhed til skibe: Vil sikre sikkerheden i den grønne omstilling

EVstinguish har modtaget støtte fra Den Danske Maritime Fond til at videreudvikle en innovativ brandslukningsenhed, der skal gøre det muligt at håndtere færgebrande forårsaget af elbiler. Det kan spare færgerederierne for enorme tab og højne sikkerheden ombord for passagerer og besætningsmedlemmer.

Hvert år transporterer tusindvis af færger 370 millioner køretøjer og 4 milliarder passagerer rundt på verdenshavene. Undervejs kan der opstå brand, hvor særligt elbiler udgør en risiko. Selvom elbiler ikke er mere brandfarlige end fossile biler, er en brand i en elbil betydeligt sværere at slukke.

Og med en fremtid med et stigende antal elbiler på færgerne, så stiger risikoen også for flere ukontrollerede ildebrande. Men i Svendborg har startuppen EVstinguish måske fundet løsningen på problemet.

“Vi udvikler en brandslukningsenhed, der kan trækkes rundt på den smalle plads mellem bilerne på færgen og nå frem til den brændende bil. Her skal enheden ind under bilen, hvorefter den via vandtrykket fra en tilkoblet brandhane kan løfte bilen op og oversvømme den med vand i et slags selvudløsende bassin. Det isolerer bilen, køler batteriet ned og forhindrer spredning af ildebranden,” siger Magnus Græsborg Frederiksen, der er ansvarlig for produktudvikling hos EVstinguish.

Virksomhedsejere, studiegruppe og roomies

EVstinguish opstod efter Fonden for Entreprenørskabs Innovationskonkurrence i juni 2023, hvor teamet vandt DM i Entreprenørskab. Senere samme år opnåede de en 2. plads til EM, mens de også løb med en særpris fra hovedsponsoren FedEx.

Teamet består af de tre nyligt uddannede skibsofficerer Karl Johan Kristensen, Magnus Græsborg Frederiksen og Jakob Rasmussen, der deler mere end bare CVR-nummer.

“Vi er gode venner og har nok formået at gøre alt det, man på papiret ikke må gøre. Vi har været i studiegruppe sammen, startet virksomhed sammen og for, at det ikke skal være løgn, så bor vi også sammen. Det er ikke uden risiko, men vi har stor respekt for hinanden og hinandens grænser, og så brænder vi jo alle tre helt vildt meget for vores virksomhed, så det gør os ikke noget at arbejde og fritid ofte smelter sammen i ét,” siger Jakob Rasmussen, der er ansvarlig for samarbejdet med partnere, mens han ved siden af også er styrmand hos et større dansk rederi.

Vi udvikler en løsning, som vi håber aldrig skal tages i brug

Startuppen vil først målrette sig markedet for passagerskibe, da der er et sikkerhedsmæssigt incitament for færgerederierne i at optimere brandsikkerheden ombord. Samtidig kan det potentielt spare rederierne for enorme tab, hvis ulykken går helt galt.

”Det sker heldigvis meget sjældent, men der har været tilfælde uden for Hollands kyst og syd for Azorerne, hvor de økonomiske og miljømæssige konsekvenser har været enorme. I det ene tilfælde var der ulykkeligvis også et besætningsmedlem, der omkom, og det er jo én for meget. Så vi håber virkelig, at vi kan være med til at gøre en forskel for sikkerheden, selvom der er noget paradoksalt i, at vi jo udvikler en løsning, som vi håber aldrig skal tages i brug,” siger Karl Johan Kristensen, der har ansvaret for den finansielle del hos EVstinguish.

Udover anvendelsen på færger, kigger EVstinguish også ind i markedet for beredskab på land, hvor enheden potentielt kan anvendes til brandslukning af biler i tunneller og parkeringskældre, hvor pladsen også er trang og kræver specielle brandslukningsenheder.

Støtte fra Den Danske Maritime Fond åbner muligheder

Med seed funding fra Den Danske Maritime Fond har EVstinguish nu mulighed for at videreudvikle deres produkt. Målet er, at de om bare ét år står klar med en fuldskala prototype, og med et patent på vej samt interesse fra flere rederier, står de godt placeret til at opnå ”best-practice” i branchen, som er afgørende for at komme ud over rampen.

”Vi er i et ræs mod vores konkurrenter, og derfor betyder det enormt meget med støtten fra Den Danske Maritime Fond. Det er en blåstempling, som kan hjælpe os, når vi skal banke på hos andre fonde og investorer. Deres støtte betyder også, at Magnus og jeg nu har mulighed for at gå fuldtid, så vi kan rykke virksomheden fra studieprojekt til forhåbentlig en levedygtig virksomhed om få år,” siger Karl Johan Kristensen.

Den Danske Maritime Fond har flere gange støttet projekter indenfor safety, og det vækker glæde hos direktør Lotte G. Lundberg.

”Dansk skibsfart ligger for fjerde år i træk nummer et på Paris MoU’s internationale sikkerhedsliste, og det skal vi blive ved med at være. Det er samtidig en styrkeposition, der smitter af på en lovende startup som EVstinguish, der med deres innovative brandslukningsenhed understøtter sikkerheden på havet,” fortæller Lotte G. Lundberg, som fortsætter: ”At der så også er en lige linje imellem EVstinguish’ udvikling fra vinder af Fonden for Entreprenørskabs Innovationskonkurrence i 2023 over til iværksætterlån hos os, understreger mulighederne, der ligger i fondens store sats tidligere i år med en rammebevilling til netop Fonden for Entreprenørskab indenfor maritimt iværksætteri.”

Læs mere om projektet her.

Tilbage til nyhedsoversigten