Tilbage til nyhedsoversigten

Nyt dansk testcenter skal bane vejen for autonom sejlads

SIMAC, MARS 1

Den danske maritime uddannelsesinstitution, SIMAC, har med støtte fra Den Danske Maritime Fond etableret landets første test- og videnscenter til udvikling af maritime autonome løsninger. Projektet, der går under navnet MARS, skal nu sætte yderligere skub i den bæredygtige udvikling af dansk skibsfart og gøre den mere fleksibel og sikker.

Det maritime har altid haft stor betydning for Danmark og i særdeleshed på Fyn, hvor Svendborg International Maritime Academy (SIMAC) holder til i den sydfynske maritime højborg. Det var netop i Svendborg, A.P. Møller grundlagde Mærsk, og måske bliver det også her, fremtidens autonome rederier har deres fødested.

Nu lancerer SIMAC nemlig med støtte fra EU og Den Danske Maritime Fond Danmarks første test- og videnscenter for autonom skibsfart, MARS, der står for Maritime Autonomus Reliable Systems. MARS er en del af fyrtårnsprojektet, NextGen Robotics, der fokuserer på at udvikle fremtidens automation ved hjælp af robotter.

MARS-projektet forener virksomheder, uddannelser og teknologi i udviklingen af fremtidens maritime autonome løsninger til bæredygtig kystnær skibsfart. Noget der i høj grad er efterspørgsel på i den maritime industri i øjeblikket, fortæller projektleder Charlotte Kirkegaard Flugt:

”Vores målsætning er at give både nye og etablerede virksomheder, forskningsinstitutioner og studerende rammerne til at teste og udvikle intelligente navigations-og driftsteknologier samt løsninger til autonom skibsfart i og omkring Det Sydfynske Øhav. Det Blå Danmark kalder på nye innovative løsninger, der udvikler bæredygtige fremdriftsløsninger, teknologier og autonome løsninger – og det er præcis det, vi nu kan med støtten til MARS-projektet” siger Charlotte Kirkegaard Flugt.

SIMAC vil med projektet skabe et dansk knudepunkt på Fyn, der bygger bro mellem det stærke maritime økosystem på Sydfyn og robot- og dronemiljøet, så vi kan udnytte de mange synergier og skabe fremtidens autonome løsninger til skibsfarten.

Testfaciliteter er en vigtig forudsætning for udviklingen af Det Blå Danmark

Det er med støtte fra Den Danske Maritime Fond, at det nye test- og videnscenter på Sydfyn er blevet en realitet. Ifølge Lotte G. Lundberg, der er direktør i Den Danske Maritime Fond, er MARS-projektet et stærkt eksempel på et initiativ, der i kombinationen af samarbejde og tværfaglighed, skaber intelligente måder at arbejde med udviklingen af Det Blå Danmark på:

”MARS-projektet bygger bro mellem iværksættere, etablerede virksomheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner, der alle indgår i et fælles vidensmiljø og netværk. Det er vi i fonden meget glade for at støtte, da det netop er rammer som disse, der skaber de rette tværfaglige betingelser for kontinuerligt at udvikle og fremme Det Blå Danmark,” siger Lotte G. Lundberg.

Helt konkret er støtten gået til indkøb af innovativt udstyr, der både er dyrt og utilgængeligt for størstedelen af aktørerne på markedet. Testcenteret skal udbygges over de næste tre år med indkøb af nyt udstyr, så der etableres et helt bibliotek i området omkring Svendborg med udstyr til rådighed for de virksomheder, forskere og studerende, der arbejder med udviklingen af maritim autonomi.

SIMAC drømmer med projektet om at skabe en platform, hvor fælles innovation, samarbejde og netværk går hånd i hånd:

”Det er et svært marked at bevæge sig ind på som ny og lille aktør, men med fondens støtte kan vi sænke adgangsbarriererne for udviklingsprojekter inden for maritim autonomi. På den måde kan vi skabe et fælles videnscenter til innovation og samarbejde for store såvel som små virksomheder. MARS skal være dét sted, hvor vi udvikler fremtidens autonome løsninger uanset om de udvikles af en iværksætter, en etableret virksomhed eller forsknings- og uddannelsesinstitutioner,” siger Thomas Gulløv Longhi, der er Chief Innovation Officer hos SIMAC.

Om MARS

MARS er et EU-støttet projekt under det danske erhvervsfyrtårn, NextGen Robotics, der arbejder med robotter, droner og autonom kystnær skibsfart. SIMAC er hovedpartner på projektet og MARS er fysisk placeret hos dem i Svendborg. Øvrige partnere er Svendborg Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Ærø Kommune, MARNAV, Færgesekretariatet, SDU, Geodatastyrelsen og Søassurancen Danmark.

Læs mere om projektet på MARS’ hjemmeside: https://marsdenmark.dk/
Læs mere om SIMAC på deres hjemmeside: www.SIMAC.dk

Tilbage til nyhedsoversigten