Herunder finder du en oversigt over de seneste projekter, der er blevet afsluttet.
Maritimt iværksætteri og innovation
De nedenstående projekter nævnes, da funding fra Den Danske Maritime Fond er afsluttet, og projektlån er udbetalt. Virksomhederne er stadig i fuld udvikling, og vi glæder os til at se potentialet for succes.
Aprendio: Enabling high impact learning for the maritime front line
Aprendio har bygget en træningsplatform, der omfatter digitale redskaber og services, så træningsleverandører og fageksperter kan udvikle bedre digital læring og træning til søfarende over hele verden, både ombord og på land. Platformen fungerer som en markedsplads, der sikrer en attraktiv økonomisk model for udbyderne og et godt udvalg for kunderne.
Se flere detaljer her
Konsius: Crew Planning Optimization
Projektet har omfattet udvikling af et planlægningsværktøj, som tager højde for samtlige faktorer og parametre relateret til planlægningen af søfolk ombord på skibene. Værktøjet er et stand-alone software, der kan integreres med eksisterende crew management software.
Se flere detaljer her
CLIIN Robotics: Kost og funktionsoptimering af alsidig magnetisk robot
CLIIN Robotics udvikler og fremstiller robotter til tunge industrier som shipping- og olieindustrien. På skibsskrog fungerer robotten som en proaktiv renseløsning, der holder skroget rent kontinuerligt, hvilket reducerer brændstofforbruget og dermed CO2-udledningen. CLIIN’s grundrobot kan bruges på tværs af industrier og er færdigudviklet rent funktionelt. Dette projekt fra 2022 har haft som mål at forenkle antallet af komponenter samt selve produktionen, for derigennem at sænke robottens kostpris.
Se flere detaljer her
Maritime forskningsprojekter
DTU Management: Collaborative Berth Planning in Liner Shipping (“CoPlan”)
Projektet har haft til formål at studere, hvordan datadeling mellem containerterminaler kan effektivisere skibshåndteringsoperationer. Projektet undersøger specifikt planlægning af skibes kajplacering og de krævede håndteringsressourcer i alle involverede terminaler.
Se flere detaljer her
DTU Management: Normaliseret Indikator for Carbon Emissioner fra skibe (”NICE”)
Forskningsprojektet har haft til opgave at undersøge såvel tekniske som operationelle tilgange for at udvikle en indikator, der effektivt kan afspejle alle aspekter af et skibs energieffektivitet. Indikatorer muliggør overvågning af emissioner på skibs-, virksomheds- og sektorniveau. Projektets industrielle partnere har med projektet fået mulighed for at opnå betydelige besparelser mod at nå reduktionsmålene.
Se flere detaljer her
DTU Aqua: Udvikling af en standardiseret protokol til udpegning og afgrænsning af Same-Risk-Area
DTU Aqua har i projektet udviklet en protokol til udpegning og afgrænsning af et såkaldt Same-Risk-Area (SRA) baseret på erfaringer fra tidligere projekter og nyeste viden om metoder, usikkerheder og faldgruber indenfor spredningsmodellering, rumlige analyser og risikovurderingsmetoder. Et SRA er et afgrænset område, hvor alle skibe, der sejler i fast rute indenfor området, vil være undtaget krav om rensning af ballastvand.
Se flere detaljer her
CBS: Accelerating the Energy Transition at Sea and on Land
Projektet er en videreudvikling af et tidligere CBS-projekt (Accelerating the Energy Transition at Sea and on Land: Ports as Hubs), der kortlagde forudsætningerne for Det Blå Danmark, energisektoren og tilgrænsende erhverv i energiomstillingen. Opfølgningsprojektet udvidede undersøgelsens fokus til at omfatte den nyeste kommercielle og politiske udvikling indenfor fremme af vedvarende energi samt udviklingen og anvendelsen af grønne brændstoffer.
Se flere detaljer her
Maritim erhvervsudvikling
Danish Export Association: The Maritime 3D Virtual Reality Showroom
I dette projekt er der blevet udviklet en virtuelt designet skibsmodel. Kunder og slutbrugere kan vises rundt og se de danske maritime produkter indsat i den rigtige kontekst i et virtuelt skib. Det virtuelle skib skal understøtte digitaliseringen af den danske maritime industri.
Se flere detaljer her
DTU Skylab: Soft funding til maritime projekter i DTU Skylabs Funding-program
Projektet har haft til formål at oprette et maritimt spor i eksisterende DTU Skylab Funding, der uddeler midler til lovende ideer, kombineret med adgang til fysiske værkstedsfaciliteter og kompetent sparring inden for forretnings- og produktudvikling. I løbet af projektet er der uddelt støtte til seks maritime startups, hvoraf de fem fortsat er aktive og har positive udsigter. Den Danske Maritime Fond har netop bevilget endnu en ramme med henblik på at fortsætte den gode motivation for studerende med en maritim iværksætter i maven.
Se flere detaljer her
DTU: Digital Tech Summit 2023
Digital Tech Summit (DTS) er et førende deep-tech event i Norden, som fandt sted i Øksnehallen i København den 8.-9. november 2023. Her blev det eksisterende fundament fra tidligere års DTS videreført. På messen blev sammensat en zone bestående af startups og SMV’er fra Det Blå Danmark, der viser vejen med ny teknologi og bidrager til at løse udfordringer indenfor sikkerheds- og samfundsmæssige udfordringer på det maritime område. Den Danske Maritime Fond har netop bevilget midler til endnu et summit med et maritimt spor i 2024.
Se flere detaljer her
Danske Rederier, Danske Maritime og CO-Industri: Politisk konference om fremtidens maritime kompetencer og uddannelsesstrukturelle udfordringer
Projektet bestod af en halvdagskonference, der blev afholdt den 9. april 2024. Formålet med konferencen var at debattere forslag, perspektiver og kickstarte en politisk debat, der på sigt skal bane vejen for øget opmærksomhed, yderligere debatter og beslutninger mhp. at løse udfordringerne på området af maritime kompetencer – både på sø og til land – når det kommer til grøn omstilling og digitalisering.
Se flere detaljer her
Udvikling af maritime uddannelser og rekruttering
WIS Denmark (Women in Shipping), Erhvervsnetværk for kvinder i den maritime industri
Women in Shipping (WIS) blev grundlagt i 2019 med en vision om at styrke kvinders position i shipping og aktivt være med til at forme en divers og inkluderende fremtid. WIS har siden da søsat en lang række initiativer og aktiviteter, som kontinuerligt fordeler sig over året. WIS består i dag af 767 medlemmer, som repræsenterer et bredt udsnit af kvinder i shipping og danner rammer omkring et unikt fællesskab med mulighed for oplysning samt networking. Den Danske Maritime Fond har netop bevilget flere midler til WIS, der sikre det fortsatte fokus på tiltrækning af kvinder til den maritime sektor.
Se flere detaljer her