Tilbage til nyhedsoversigten

Nordjylland, Sydfyn og København: Tre projekter på tværs af landet forløser maritimt iværksætter-potentiale

Fra acceleratorforløb til grøn iværksætterstøtte og succesfulde brobygningsprojekter. Den Danske Maritime Fond har bevilget støtte til tre initiativer, der styrker det maritime iværksætteri i Danmark.

Danmark har brug for flere iværksættere. Og også gerne flere, der tænker i en blå retning, hvis Danmark skal fastholde sin maritime førerposition. Derfor arbejder Den Danske Maritime Fond i 2024 målrettet på at understøtte projekter, der fremmer maritimt iværksætteri i Danmark.

Det afspejler sig i årets første uddelingsrunde, hvor Den Danske Maritime Fond har bevilliget støtte til tre projekter i hvert sit hjørne af landet, der både skal hjælpe maritime iværksættere udover rampen, men også åbne døren ind til den maritime verden for iværksættere, der endnu ikke er klar over, at deres ide kan anvendes i en maritim sammenhæng.

“Maritimt iværksætteri er et af vores helt store indsatsområder de næste par år. Vi har som fond over 80 aktive iværksætterprojekter i vores låneportefølje, og vi vil gerne medvirke til, at endnu flere maritime startups udvikles her fra Danmark. Vi skal både styrke det indbyrdes samarbejde mellem iværksættere, der kan sparre med og inspireres af hinanden, men også samarbejdet mellem iværksættermiljøerne, uddannelsesinstitutionerne og det maritime erhverv. Derfor har vi valgt at støtte tre projekter, der i hver sin del af landet arbejder målrettet på at forløse den store danske iværksætterlyst inden for det maritime gennem tværfaglige og koordinerede indsatser” siger Lotte G. Lundberg, direktør hos Den Danske Maritime Fond.

De tre projekter, der har modtaget støtte, er placeret i henholdsvis Nordjylland, København og på Sydfyn. Fælles for projekterne er, at de ikke er regionalt afgrænsede, men derimod appellerer til det brede iværksættermiljø i hele Danmark.

Maritime Stars tilbyder acceleratorforløb for maritime startups

Erhvervshus Nordjylland og Danske Maritime modtager støtte til at videreføre Maritime Stars – et succesfuldt acceleratorforløb for maritime startups, der siden 2019 har ført til intet mindre end 36 levedygtige virksomheder rundt om i hele landet. Maritime Stars giver de bedste startups mulighed for at pitche deres forretningsidé over for maritime fyrtårnsvirksomheder bredt repræsenteret fra hele landet. Derudover tilrettelægges et forløb, hvor et advisory board sammensat af repræsentanter fra fyrtårnsvirksomhederne har fokus på den største udfordring i hver enkelt startup.

“Man skal forestille sig en slags ‘Søløvens Hule’, hvor det er branchen selv, der vurderer hvilke startups, der tilbydes et intensivt og skræddersyet acceleratorforløb. Vores rolle består i at hjælpe og rykke den enkelte startup fra idé til kommercialisering samtidig med, at det kan bidrage til udviklingen af Det Blå Danmark,” siger projektleder Allan Hejslet, der har arbejdet med maritime startups siden 2015.

Forløbet bidrager konkret med juridisk og teknisk rådgivning samt sparringsmøder med relevante virksomheder og finansieringskilder, der er skræddersyet til den enkelte startups modenhedsniveau og specifikke behov.

BlueTech Center styrker det grønne og autonome iværksætteri

I den maritime højborg Svendborg har den fynske pendant Erhvervshus Fyn lanceret BlueTech Center Startup Hub, der skal fremme maritimt iværksætteri i hele landet med særligt fokus på det grønne og autonome. Det er en fortsættelse af det gode arbejde, som den tidligere maritime startup hub lavede, hvor flere startups gik fra koncept til levedygtig forretning. Formålet er at opbygge et iværksættermiljø for maritime startups, der sigter mod produkter, der kan understøtte Det Blå Danmarks grønne omstilling.

“Med udgangspunkt i Fyns maritime styrkeposition vil vi fremme maritimt iværksætteri i Danmark. Vi udvælger lovende startups fra hele landet til at indgå i iværksættermiljøet, hvor vi tilbyder et acceleratorforløb, der skal udvikle deres forretning. Dvs. at vi faciliterer samarbejde med relevante aktører i branchen og stiller sparring, forretningsudvikling og fysiske faciliteter til rådighed. Samtidig tilbyder vi et startup-netværk, hvor der er mulighed for at sparre med andre, der er i samme båd. Samlet set skal initiativet bidrage til, at Danmark formår at søsætte endnu flere maritime startups, der kan gøre en forskel for den grønne omstilling af industrien,” siger Pascal Gyldenberg, der er leder af BlueTech Center Startup Hub.

Processen indebærer et screeningsforløb, hvor de mest lovende startups går videre til et forløb på 10-12 måneder, hvor de bliver klædt på med viden, kompetenceudvikling og faglig sparring, der skal ruste den enkelte startup til på længere sigt at kunne blive en levedygtig forretning nationalt og globalt

Singapore-baseret initiativ vil fortsætte succesen i København

Studio 30 50 oplever stor succes i Singapore med at bygge bro mellem iværksættermiljøet, maritime virksomheder og investorer. Med støtte fra Den Danske Maritime Fond vil Studio 30 50 nu overføre konceptet til Danmark og etablere et maritimt venture studio i København, der skal hjælpe iværksættere med at udvikle langtidsholdbare virksomheder.

“Vi faciliterer et tæt samarbejde mellem startups og relevante brancheaktører, hvor der er mulighed for at afprøve koncepter, modtage feedback og justere sin forretningsidé, så man allerede i en tidlig fase har et afprøvet ’produkt-market fit’. Det skal være med til at skabe endnu flere langtidsholdbare maritime startups med base i Danmark, men som sigter globalt,” siger Shanker Pillai, leder af Studio 30 50.

De to første forløb er allerede planlagt og finder sted i København i maj 2024 og igen i januar 2025.

Læs mere om projekterne her:
Erhvervshus Nordjylland, Maritime Stars
Erhvervshus Fyn, BlueTech Center Startup Incubator
Studio 30 50, Using entrepreneurship as a catalyst for change in the Maritime industry

Tilbage til nyhedsoversigten