PinPoint Tracking står bag en intelligent sporingsenhed, der udnytter avanceret rumteknologi til tracking af eksempelvis containere til stor gavn for maritime virksomheder. Med støtte fra Den Danske Maritime Fond er PinPoint Tracking ved at lægge sidste hånd på enheden, der efter planen skal lanceres i 2024.
Vi skal bringe rumteknologi ned på jorden. Sådan lyder det fra den danske startup PinPoint Tracking, der med CEO, Ole Busborg Jensen, i spidsen har udviklet verdens første selvstændige intelligente sporings- og sensorenhed, der virker gennem direkte satellitkommunikation.
Teknologien er inspireret af, hvordan man indsamler data og kommunikerer på avancerede rummissioner. Og idéen er langt fra opstået tilfældigt. Ole Busborg Jensen er nemlig uddannet astrofysiker og var en del af NASA´s Mars Rover Mission i 2020, hvor han var med til at designe, udvikle og teste komponenter til Mars-robotten. Og det er fra dette projekt, ideen til PinPoint Tracking opstod.
”Jeg tænkte, hvad nu hvis vi kan bringe den avancerede rumteknologi ned på jorden. Det fik mig til at lege med tanken om en sporingsenhed, der er i stand til at levere automatiske sensoralarmer, intelligent sporingsfunktion og data alt efter behov, når som helst og hvor som helst – præcis som i rumteknologi,” siger Ole Busborg Jensen, der udover rollen som CEO er Co-founder af PinPoint Tracking sammen med Magdalena Piwnik.
Effektiv tracking
Efter et tilfældigt møde med den maritime branche, blev Ole Busborg Jensen opmærksom på et konkret problem, der kunne løses. Den intelligente sporingsenhed gør det nemlig muligt for maritime virksomheder at lokalisere f.eks. containere på en mere budgetvenlig og effektiv måde end hidtil.
”Den maritime branche har i mange år været udfordret på digitalisering, når det kommer til tracking ombord som følge af manglende netværksløsninger til søs. Containertracking registreres i langt størstedelen af tilfældene først ved ankomst, og hvis de endelig trackes undervejs, så kører det over 4G eller 5G, der ikke fungerer ude på havet. Det gør det svært at vide, om containerne når frem i tide, og det gør koordineringen med havne og kunder tilsvarende svært. Vores enhed løser problemet, fordi den er koblet til vores globale satellitsystem, der virker overalt på jorden,” siger Ole Busborg Jensen.
Sporingsenheden er mere budgetvenlig end de nuværende løsninger på markedet, hvilket åbner op for muligheden i at bruge det på samtlige containere og meget andet udstyr, der ikke spores på nuværende tidspunkt. Og det skaber et større overblik hos de maritime virksomheder.
En anden udfordring ved de nuværende tracking-metoder er den store mængde data, der sendes fra enhederne, og som efterfølgende skal håndteres manuelt. Det skaber nogle unødvendigt store logistiske udfordringer, som PinPoint Tracking også har løsningen på.
”Vi forsøger at gentænke, om det virkelig er nødvendigt hele tiden at vide, hvor containerne er? Vores ide er, at man kun får besked, hvis noget er galt, eller hvis man ønsker at modtage en automatisk bekræftelse ved ankomst eller specifikke sensormålinger fra containeren, så man ikke oversvømmes af data. Vores sporingsenhed virker gennem AI, der gør det muligt udelukkende at sende den nødvendige data, så modtageren sidder tilbage med et langt mere overskueligt overblik,” siger Ole Busborg Jensen.
En enorm digitaliseringsopgave
Efter en stille start i 2020 har PinPoint Trackings udvikling af den intelligente sporingsenhed taget fart.
Projektet er i dag så lovende, at Den Danske Maritime Fond har valgt at støtte PinPoint Tracking, der er gået ind i den sidste fase, hvor prototype skal blive til en salgsklar version. Og støtten er ifølge Ole Busborg Jensen med til at gøre en stor forskel.
”Det giver os mulighed for at få flere folk ind over, så vi hurtigere kan komme i mål. Vi har en ambition om at lancere en endelig løsning inden for det næste halve til hele år. Og derfra kan vi forhåbentligt begynde at masseproducere i tusinde- eller måske endda i millionvis,” siger Ole Busborg Jensen.
Hos Den Danske Maritime Fond vækker det stor glæde, at PinPoint Tracking efter planen kan lancere den endelige løsning allerede i løbet af 2024.
“Vi er meget imponerede over den flotte udvikling, PinPoint Tracking har gennemgået de seneste år. Det Blå Danmark befinder sig midt i en enorm digitaliseringsopgave, der er afgørende for branchens fremtidige udvikling. Tracking af dry containere har været til debat i mange år, men denne løsning tror vi på er den mest rigtige og omkostningseffektive. Derfor er vi glade for at give projektet endnu et rygstød. At det så samtidig er en startup, der også fik et legat tilbage i 2021 fra DTU Skylab ud af vores maritime rammebevilling hertil, gør jo bare historien endnu bedre,” siger Lotte G. Lundberg, der er Direktør i Den Danske Maritime Fond.
Potentialet skal udbredes til andre brancher
Selv om den endelige lancering lader vente på sig, er ambitionerne skyhøje hos PinPoint Tracking. De kigger ind i en fremtid, hvor de potentielt kan skabe værdi på tværs af endnu flere brancher.
”Vi er nærmest kun lige begyndt. Jeg tror og håber på, at vi kan blive en stor og global spiller, der gør en positiv forskel for maritime virksomheder. Samtidig ser vi også et stort potentiale i at udvide til andre brancher – både til vands, til lands og i luften,” siger Ole Busborg Jensen.
Læs mere om PinPoint Tracking på deres hjemmeside.