Med mere end 25 mio. kroner i støtte til danske forskningsprojekter var 2023 tæt på rekord for Den Danske Maritime Fonds bevillinger til maritim forskning. Med et nyt maritimt center på ITU er der især håb for endnu mere fokus på den maritime sektors digitalisering i fremtiden.
Ligesom danske maritime virksomheder er blandt verdens førende, er den danske maritime forskning også i verdensklasse. Fortsat forskning i maritime emner er afgørende for udviklingen, og i 2023 uddelte Den Danske Maritime Fond mere end 25 millioner kroner til maritim forskning. Det er mere end 10 millioner mere end året forinden og det højeste niveau i 18 år.
”Danmark er en af verdens førende søfartsnationer, og hvis den position skal fastholdes eller forbedres, så skal vi hele tiden se ind i fremtiden og udvikle på de næste teknologier, der kan være med til at rykke søfarten og de maritime industrier fremad. Derfor er det vigtigt for os at støtte anvendt forskning, der gerne i samarbejde med aktører i den maritime sektor kan være med til at finde fremtidens gode løsninger,” siger Lotte G. Lundberg fra Den Danske Maritime Fond.
Den danske maritime forskning rangerer blandt den bedste i verden, og samtlige danske universiteter er løbende repræsenteret i projekter, hvilket glæder Den Danske Maritime Fond. Set i lyset af den maritime sektors teknologifokus er det dog ikke overraskende, at især forskningsprojekter ved DTU har modtaget mange støttekroner i de forgange år, men 2023 bød også på oprettelsen af et nyt maritimt center på IT Universitetet, som den maritime sektor kan have store forventninger til.
”Digital forskning og udvikling er centralt for den maritime sektor i alt fra digitale handelsplatforme, ruteplanlægning til energiforbedringer og optimering af operation og planlagt vedligehold. Vores forventning er, at det maritime center på ITU både vil være med til igangsætte konkrete projekter, men også at inspirere de studerende til at tænke i en maritim retning. Der er rift om de dygtige IT-folk og den maritime sektor er i konkurrence med mange andre, så det er kun godt, hvis flere får øjnene op for mulighederne i Det Blå Danmark under uddannelsen,” siger Lotte G. Lundberg.
Stor fokus på grøn omstilling
Ser man på de støttede forskningsprojekter de sidste fem år, er mere end halvdelen projekter, der støtter den grønne omstilling i den maritime sektor. Det gælder eksempelvis forskningsprojekter om alternative grønnere brændstoffer, der skal være med til at sikre carbonreduktioner i søfarten.
”Den maritime sektor, og særligt de danske virksomheder, har tidligt været ude med meget ambitiøse mål for deres grønne omstilling. Derfor har vi støttet en række projekter omkring udviklingen af alternative brændstoffer, om hvad de samlede omkostninger forbundet med overgangen til klimaneutrale brændstoffer er i et større perspektiv, samt hvordan eksempelvis havnene spiller ind i værdikæden,” siger Lotte G. Lundberg.
Forskning også i fokus i 2024
Med en forventning om en større samlet uddelingspulje i 2024, er forventningen hos Den Danske Maritime Fond, at støtten til forskning vil fortsætte med at være på et højt niveau igen i år.
”Vi ser fortsat en stor værdi i at støtte anvendt forskning, og vi er utålmodige på den måde, at vi gerne vil støtte projekter, der har en direkte impact på den maritime sektor og gerne også har en samarbejdspartner i form af en virksomhed. Det handler i sidste ende om vækst og eksport, og derfor har de maritime aktører traditionelt også været gode til at melde sig til at deltage i projekterne. På den måde bliver forskningen også hurtigt omsat til faktiske resultater. Det håber jeg, vi ser endnu mere af i 2024,” siger Lotte G. Lundberg.
Læs mere om hvordan du kan søge støtte til et forskningsprojekt på vores hjemmeside: dendanskemaritimefond.dk