Baggrund
Danmark har den 7. største maritime industri i verden, og Det Blå Danmark er en nøgleaktør i den grønne omstilling. Den grønne omstilling og vedvarende energiproduktion sker i stigende grad på havet. Der er vedtaget ambitiøse mål om mere klimaneutral skibsfart, og der er stigende efterspørgsel på kompetencer til forsvaret, industrien og energisektoren. Folketinget har på den baggrund i 2023 vedtaget at opbygge et strategisk forskningsmiljø målrettet grøn viden, kompetencer og innovation inden for den maritime sektor.
Projekt
Projektet består i at understøtte Folketingets ambitioner med opbygningen af et praksisnært maritimt innovations, forsknings- og udviklingsmiljø i og omkring de maritime uddannelsesinstitutioner. Projektaktiviteterne omfatter sekretariatsunderstøttelse af Maritimt Forskningsforum og Maritime Uddannelsers FoU-netværk, tværgående FoU-projekter med deltagelse af maritime uddannelsesinstitutioner, erhverv og andre viden-institutioner, arrangementer, synlighed og videndeling.
Forventede resultater
Projektet vil styrke de maritime uddannelsesinstitutioners vidensgrundlag og være med til at fremtidssikre uddannelsernes indhold og kompetence-profil. Også erhvervsuddannelsers videncentre, særligt inden for de tekniske områder, og de maritime forskningsmiljøer på universiteterne ventes at få gavn af projektet. Både fordi de får mulighed for at deltage i projekter og i form af et adgang til vidensgrundlag fra den praksisrettede maritime sektor. Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i forbindelse med ekstrabevillingen på 28 mio. kr. sidste år nedsat “Maritimt Forskningsforum”. Det er også et forventet resultat, at myndighederne oplever, at den maritime uddannelsessektor kan levere på forventningerne i forhold til opbygning af det praksisnære maritime forsknings- og udviklingsmiljø, og at der løbende afrapporteres til relevante myndigheder på aktiviteter. Maritime Uddannelsers Forsknings- og Udviklingsnetværk vil med projektet få sekretariatsunderstøttelse og hermed forventes bedre koordination, mulighed for fælles indsatser, udvikling og muligheder for at koordinere med øvrige aktører. Det forventes også, at projektet vil skabe større synlighed og bedre sammenhængskraft mellem de maritime uddannelsesinstitutioner og øvrige maritime vidensinstitutioner. Det vil blandt andet ske med arrangementer.