Baggrund
Den 26. januar 2018 offentliggjorde Kina planer om en polar silkevej i sin hvidbog om Kinas Arktis politik. Den polare silkevej forbinder Kinas tilstedeværelse i Danmark og Grønlands nærområde med landets globale ambitioner om at skabe økonomisk vækst og udvikling ved hjælp af infrastruktur og kommunikationsnetværk der binder verdens regioner sammen. Planerne har til formål at bidrage til Kinas økonomiske vækst, og de indebærer en permanent kinesisk tilstedeværelse af overvejende økonomisk karakter med en tilhørende strategisk og institutionel tilstedeværelse. Arktis er det geografiske omdrejningspunkt for Kinas engagement i tilstødende regioner. Kinas øgede tilstedeværelse overalt på kloden, herunder i Østersøen, viser, at Kina er en global økonomisk og strategisk magt, der øver indflydelse selv i perifere have i Danmarks maritime nærområde.
Projekt
Projektets kerneaktivitet består i en undersøgelse af Kinas maritime økonomiske, strategiske og institutionelle engagement i Arktis og Østersø regionerne samt de kommercielle og geopolitiske konsekvenser af Kinas positionering som en nærarktisk stat. Undersøgelsen baseres på økonomiske data og interviews. Herunder vil der blive indsamlet og bearbejdet data om Kinas økonomiske investeringer i infrastruktur såsom havneadgang og om den kinesiske handelsflådes regionale aktiviteter. Disse analyseresultater vil blive koblet til analyser af Beijings geopolitiske initiativer med regionale stater som Rusland, samt Kinas institutionelle engagement i organisationer som Arktisk Råd. Hensigten er at tilvejebringe viden om de muligheder og udfordringer, som Kinas polare silkevej giver anledning til for kommercielle maritime og sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser i Danmark og Grønlands nærområde. Undersøgelsen forestås af Lektor Liselotte Odgaard fra Det Udenrigspolitiske Selskab i samarbejde med Lektor M. Taylor Fravel fra Massachusetts Institute of Technology samt Professor Kathryn Lavelle fra Case Western Reserve University i USA.
Forventede resultater
Projektet udmøntes i en international forskningsartikel og en kronik, der offentliggøres i et førende tidskrift i USA og i en toneangivende international avis. Dermed løftes Kinas rolle i Arktis og Østersøen fra at være et regionalt debatemne til at blive et diskussionsemne blandt toneangivende vestlige politiske beslutningstagere og akademiske og kommercielle aktører. Dermed øges mulighederne for et øget vestligt engagement i Danmarks nærområde som en modvægt til Kinas tilstedeværelse. Desuden præsenterer og diskuterer forskerteamet data og resultater med danske kommercielle, militære og akademiske maritime interesser på en konference i København. Hermed tilsikres at danske maritime interesser får adgang til forskningsresultaterne.