Baggrund
Den danske maritime branche har nu en unik mulighed for at være blandt de første til at udnytte mulighederne med VDES (VHF Data Exchange System) som kan bruges til udsendelse af varsler og vejrprognoser, opsamling af udstyrdata og mange andre digitale tjenester. VDES er overbygningen på AIS-systemet, som er et krav på alle handelsskibe, men anvendes bredt ombord på alle type fartøjer. ITU (International Telecommunication Union under FN) besluttede i nov. 2019 at allokere radiofrekvenser til satellit-baseret VDES, der i samspil med de landbaserede frekvenser muliggør global dækning.
Projekt
Partnerne vil etablere en test-platform for danske maritime virksomheder, der ønsker at afprøve digitale “services”, der udnytter den nye VDES-teknologi. VDES kan ses som efterfølgeren til AIS-systemet, som automatisk udveksler skibes identitet, kurs, fart, position og flere detaljer i standardiserede sætninger og som findes på mere end 200.000 skibe i dag. VDES gør det muligt at udveksle alle former for data, udover de standardiserede AIS-sætninger, og vil dermed udgøre et væsentligt element i den digitale revolution af den maritime industri.
For at den danske maritime branche og den understøttende IKT-branche kan udnytte denne mulighed, vil det være nødvendigt at have et åbent laboratorium (virtuelt og fysisk), hvor danske virksomheder på en let tilgængelig måde kan afprøve teknologien i sammenhæng med deres eksisterende produkter og produkt-idéer. Endvidere vil laboratoriet finde anvendelse i forskningsøjemed, hvor en adgang til reel data er vigtig.
Projektet gennemføres på en måde, så de aftestede digitale tjenester umiddelbart efter projektets afslutning kan realiseres igennem f.eks. Sternula’s planlagte VDES-satellitter, hvor den første bliver opsendt i 2022.
Forventede resultater
Igennem projektperioden vil en test-platform blive opbygget og 15-20 virksomheder vil i projektperioden benytte sig af VDES-laboratoriet for at teste den nye teknologi på deres eksisterende produkter eller produkt-idéer.
Mere information og en kort informationsfilm om projektet kan findes her: vdes-living-lab