Baggrund:
FN vedtog i 2011 ”Guiding Principles on Business and Human Rights” (UNGPs), der sætter standarden for, hvordan virksomheder bør adressere og minimere deres påvirkning på menneskerettigheder i deres daglige virke. Den generelle tendens er, at der til stadighed kommer flere lovmæssige krav til afrapportering på virksomheders påvirkning på menneskerettigheder – på det seneste i Storbritannien og Frankrig. I Danmark stiller årsregnskabsloven nu krav om, at store virksomheder redegør for deres samfundsansvar såsom menneskerettigheder, bekæmpelse af korruption samt miljø- og klimamæssige forhold.
For at de danske rederier kan tage et samfundsansvar og være på forkant med eksisterende og kommende reguleringsmæssige krav, er det afgørende, at rederierne er bekendte med relevante menneskerettigheder i forhold til søfart og ved, hvordan de konkret kan gribe analysearbejdet af menneskerettighederne fat internt i virksomhederne.
Projekt:
Danske Rederier vil i 2019 sammen med Institut for Menneskerettigheder og Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) understøtte de danske rederiers kendskab til menneskerettighederne og deres relevans i forhold til dansk skibsfart. Projektet vil gennem dialog og oplæg give rederierne indsigt i, hvilke menneskerettigheder der er relevante i netop deres forretning, og samtidig give rederierne konkrete redskaber til at håndtere potentielle og aktuelle udfordringer på området.
Det er en afgørende faktor i projektet, at det er brugerorienteret, så projektets leverancer i form af workshops og vejledning er forankret i og imødekommer rederiernes behov.
Forventede Resultater:
Konkrete værktøjer til praktisk anvendelse i rederiernes administration i form af vejledning i forbindelse med kortlægning og håndtering af aktuelle og potentielle udfordringer i forhold til menneskerettigheder.