Baggrund
Den grønne omstilling står højt på dagsordenen i samfundet og blandt beslutningstagere i Det Blå Danmark. En grøn omstilling afhænger ikke kun af politiske beslutninger og velvilje. Den kræver også en mere dybtgående viden om eksisterende og nye normer, værdier og interesser for eksempelvis bedre at forstå, hvorfor en del nye grønne løsninger har svært ved at nå fra idé og prototype til implementeret praksis. Projektet udspringer af to tidligere forskningsprojekter – ”Robotten/Teknologien som ’kollega’” og ”Åben Innovation, videndeling og sparring”, der har peget på, hvordan en række kulturelle, sociale, organisatoriske og menneskelige forhold påvirker omstillingsprocesser i branchen.
Projektet
Projektet foregår med base i forskningsprogrammet Fremtidsteknologi, Kultur og Læreprocesser ved Aarhus universitet og med MARLOG som samarbejdspartner. Det er baseret på feltstudier og interviews. Feltstudierne vil bl.a. foregå om bord på ’The Connected Ship’, der via SMART City-teknologier tester brændstofoptimering og derudover omfatte initiativer som Mærsk McKinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, ReFlow Maritime, Green Ship of the Future (GSF). Herudover vil feltbesøg og interviews være rettet mod uddannelsesinstitutioner, som er rekrutteringsgrundlag for næste generation og derfor vigtige medspillere, når det handler om grøn omstilling i Det Blå Danmark. Andre interviews vil blive foretaget med centrale repræsentanter fra rederier, udviklere, branche- og interesseorganisationer og myndigheder i Det Blå Danmark. Dataindsamlingen omfatter også 1-2 workshops, hvor besætningsmedlemmer mødes med udviklere af grønne løsninger i et ’living lab’ for fælles erfaringsudveksling, læring, videndeling og sparring.
Forventede resultater
Projektet vil med ny viden understøtte bæredygtig implementering, samarbejde og kommunikation om de mange nye løsninger, der skal bidrage til den grønne omstilling i Det Blå Danmark. Projektet vil levere ny viden om, hvad forskellige normer, værdier og interesser betyder for at nå fra ord til handling i Det Blå Danmarks grønne omstilling. Produktet vil være en række anbefalinger om, hvordan centrale aktører i Det Blå Danmark praktisk og på nye måder kan understøtte den grønne omstilling – kulturelt, socialt, organisatorisk og kommunikativt. Projektet vil således bl.a. levere korte rapporter og en guide til bedre implementering af grønne løsninger, der kan bruges i det tværgående samarbejde, i rederierne, hos udviklere og på uddannelserne.