Ingeniørstuderende udfører i kurset Fluidmekanik eksperimenter på Aurora i Aarhusbugten.
Baggrund
Der er rift om de studerende. Mange af Institut for Mekanik og Produktions (MPE), Aarhus Universitets dimittender har allerede job inden de er færdige med uddannelsen. De studerende vil gerne arbejde med grøn omstilling, droner og robotter, hvorimod skibsteknik ikke har den store bevågenhed. Efter drøftelse med skibsværfter og andre maritime aktører er der en mangel på ingeniører med en grundlæggende viden om skibe og maritime anlæg. Det kan være svært at tiltrække de studerende, selvom Danmark kan bryste sig af at være en søfartsnation. Normalt vil Aarhus Universitet som institut for uddannelse af maskiningeniører blot udvikle et valgfag der omhandler maritime emner. Men, generelt skal der være mindst 15 studerende for at gennemføre et valgfag ellers giver det underskud for MPE. Én ting er dog sikkert: “Intet kursus – ingen studerende”. Derfor må der tænkes anderledes, hvis der skal kunne tilbydes fag inden for skibe og maritime anlæg.
Projekt
Aarhus Universitet vil tilbyde et anvendelsesorienteret fleksibelt kursus, som kan tages enten som efteruddannelse, som introduktion til nyansatte i maritime virksomheder eller som maskiningeniørstuderende med interesse derfor. Kurset afsluttes med eksamen og de faglige emner aftales med nøglepersoner inden for maritime virksomheder. Der kan være fx 5 faglige emner der er obligatoriske og så kan der dertil være en række emner, som kursusdeltagerne kan vælge efter interesse eller efter krav fra den virksomhed de eventuelt er ansat i. Der er allerede forslag til emner som, almen skibsforståelse, designspiralen, vibrationer i skibe, opdrift og stabilitet, regelværket og klasseselskaber, beregning af vægt og tyngdepunkt, krængningsforsøg, fremdrift og propeller, korrosion og maling og ikke mindst den grønne omstilling. Eksperter fra de maritime virksomhederne skal komme med viden og således være med til at opbygge undervisningsmaterialer i samarbejde med AUs ansatte. Endelig vil der blive reklameret for kurset bl.a. gennem Danske Maritime.
Forventede resultater
Et kursusmateriale på højt anvendelsesorienteret fagligt niveau. Aarhus Universitet forventer at kunne søsætte kurset fra februar 2023. Når de studerende har gennemført kurset, så har de en grundlæggende viden om udvalgte emner indenfor skibsteknologi, som de kan anvende til glæde for den maritime branche.
Grej til udførelse af eksperimenter søsættes med hjælp fra studerende ombord på forskningsskibet Aurora.